Antalya'da 02-06 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlenen 19'uncu Milli Eğitim Şûrasında "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularının ele alınıyor.
Şuranın ilk gününde, ortaokullardaki ders saatlerinin azaltılıp teneffüslerin artırılmasına karar verildi. Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri ile ilgili tartışmaların yaşandığı oturuma STK temsilcileri, öğretmenler ve akademisyenlerin yanı sıra ilk kez öğrenciler de davet edilerek oy hakkı verildi.
Haftalık Ders Saati 30 Oluyor
Şûra'da ilköğretimin ilk üç yılında ise zorunlu din dersinin verilmesi benimsendi. Şûra'da ayrıca ortaokullardaki 35 saatlik ders süresinin 30'a, 29 saatlik zorunlu ders süresinin de 25'e düşürülmesi ve teneffüs sürelerinin uzatılması kararı çıktı.
Bu düzenlemeyle okulların giriş-çıkış saatlerinde de değişiklikler olacak.
Müzakereler, neticesinde oy birliğine varılan maddeler, genel kurula sunulmak üzere hazırlanan rapora ekleniyor. Çalışma grupları, yarın ve cuma günü çalışmalarını sürdürecek. Gruplarda, hazırlanan raporlar, 6 Aralık Cumartesi günü genel kurulda oylanacak ve kabul edilen öneriler tavsiye kararlarına dönüşecek.
Bu tavsiye kararları, bakanın onayı sonrası tebliğler dergisinde yayınlanacak. Şura genel sekreterliği tavsiye niteliğindeki kararları bakanlığın ilgili birimlerine gönderecek.
Beden Eğitimi Dersinin İsmi Değişiyor
İlkokulda verilen Oyun ve Fizikî Etkinlikler dersi ile ortaokulda verilen Beden Eğitimi ve Spor dersinin ismi Beden Eğitimi ve Oyun olarak değiştirilecek. İlkokul ve ortaokullardaki serbest etkinlikler için bir uygulama kılavuzu hazırlanacak.
Milli Eğitim Şûrası Nedir?
Milli Eğitim Şûrası Milli Eğitim Bakanlığının en büyük danışma kuruludur. Türk Millî Eğitim Sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim öğretimle ilgili hususları inceler, gerekli kararları alır.
Milli Eğitim Şurası Ne Zaman Toplanır?
Bakanın daveti üzerine 4 yılda bir toplanması esastır. Bakan gerektiğinde şurayı erken toplantıya çağırabilir.
Şurada hangi konuların görüşüleceğine kim karar veriyor ?
Şûranın gündemi Bakanın önerisi veya doğrudan Kurulca tespit edilir. Gerek görülmesi hâlinde gündemin belirlenmesinde merkez ve taşra birimleriyle diğer kurum ve kuruluşların görüşleri de alınır.
Üyelerin daha önce düzenlenmiş şûralardaki gündem dışı teklifleri şûra gündeminde değerlendirilebilir.
Bir yorum yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.