II. Okul Öncesi Eğitim Zirvesine Büyük İlgi
CÜCELOĞLU: “ÇOCUĞUN GELİŞEBİLMESİ İÇİN ÖNCE ÖĞRETMENLERİN GELİŞMESİ GEREKİYOR.”
Gelecek Eğitimde Derneği tarafından düzenlenen II. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne katılan konusunda uzman konuşmacılar verdikleri bilgilerle zirveye katılanlara unutulmaz bir deneyim yaşattılar.
Bahçeşehir Koleji’nin ana sponsorluğunda ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Geleceğe Hazır Çocuklar teması altında yapılan zirveye bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, Doğan Cüceloğlu, Prof.Dr. Artin Göncü, Prof. Dr. Belma Tuğrul, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof. Dr. Sinan Canan, eğitimci Kayhan Karlı, eğitimci Raife Cebeci, Yrd. Doç. Dr. Özgül Polat, Dr. Yasemin Allsop, dil bilimci ve masal anlatıcısı Ayşegül Dede, yazar Hayati İnanç, Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, Dr. Tülay Kılıç, Hale Güneş, Aşkım Kapışmak ve 2015’de yılın öğretmeni seçilen Nurten Akkuş konuşmacı olarak katıldı. Zirvenin moderatörlüğünü ise gazeteci ve televizyoncu Aynur Ayaz yaptı.
Zirvenin ana konuşmacısı olan Doğan Cüceloğlu, “İlk olarak size seslenmek istiyorum. Öğretmen olarak sınıfa girdiniz. Çocukla göz göze geldiniz. Kimi görüyorsunuz? Kime baktığınızın farkında mısınız? O kim? Önce onu keşfedin.” dedi. Çocukların muhteşem bir potansiyelle doğduklarını söyleyen Cüceloğlu, merak etmeyen çocuk olmadığını, çocukların sonuna kadar merak ettiklerini belirtti.
Konuşmasının devamında eğitimin niyetini sorgulayan Cüceloğlu, “Savaşçının gücü niyetinin sabrındadır. Öğretmen olarak niyetinizin sabrını keşfedin. Okul olarak niyetinizin sabrını keşfedin. Niyetiniz Türkiye’de kaç birinci çıkaracağınız mı? Yoksa her bireyin kişisel olarak gelişmesine katkıda bulunmak mı? Niyetiniz TEOG için hazırlamak mı? Yoksa hayata hazırlamak mı? O yüzden önce niyetinizi keşfedin.” dedi.
“Öğretmenin niyeti ana baba gibidir. Çok ama çok önemlidir. Niyetinizin saflığını keşfettiniz mi? O çocuk amaç mı araç mı? Maalesef çok zaman araç. Belirli kalıplara almaya çalışıyoruz çocukları ama geliştirmeye zaman harcamıyoruz.” diyen Cüceloğlu, çocuğu geliştirmek için önce öğretmenlerin gelişmesi gerektiğini vurguladı. Öğretmenlerin bu hassasiyete dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Cüceloğlu, böyle bir gelişim olmadan çocuğun gelişimi için gerekli ortamın oluşmayacağını söyledi.
“Ben nelerin farkında olmalıyım?” diyen Cüceloğlu, verdiği bir örnekle bunu anlattı. Eşiyle birlikte şahit olduğu bir olayı anlatan Cüceloğlu, “Boğazdayız aileler toplanmış kahvaltı için. Küçük bir çocuk boğazdan geçen gemilere bakıyor. Döndü babasına “Baba büyük gemi geçiyor” dedi. Babası döndü sus dedi. Annesine döndü “Anne büyük gemi geçiyor.”dedi annesi cevap vermedi. Bu durum tekrarladı birkaç kere. Çocuk sıkıldı daraldı. Kafasını öne eğdi. Sakın unutmayın çocuğu adam yerine koymazsanız adam yetiştiremezsiniz.” dedi.
Prof. Artin Göncü’den Çocuk Oyunlarına Bilimsel Yaklaşım
Müfredat olarak Oyun konulu konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Artin Göncü, çocuk oyunlarının çocuğun gelişimi üzerindeki etkilerini anlattı. Göncü “Oyun çocuğun hayatı yorumlama tekniğidir.” dedi.
Dr. Cem Gençoğlu Okul Öncesi Eğitimin Önemine Vurgu Yaptı
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, yaptığı konuşmasında okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi. Gençoğlu “2017-2018 yılı için belirlenen 22 pilot il bu illerde okul öncesinde zorunlu eğitim yapılması ve diğer illerde zorunlu eğitime geçiş için bir takım çalışmaların başlatılması hedeflenmiştir.” dedi.
Eğitimci Kayhan Karlı, çocuklarımızı geleceğe nasıl hazırlayacağımızı anlattı.
Eğitim dünyasının önemli isimlerinden Kayhan Karlı, şu anda anaokulunda olan bir çocuğu 2040’lı yıllarda nasıl bir hayatın beklediğini bilmediğimizi ve onu bu hayata hazırlamak için ne gibi çalışmalar yapılması gerektiği üzerinde bir konuşma gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Sinan Canan’dan İnsan Beyninin Analizi
Türkiye’nin beyinin işleyişi söz konusu olduğunda en önemli bilgi kaynaklarından biri olan Prof. Dr. Sinan Canan, insan beyninin nasıl çalıştığını ve nasıl tepkiler verdiğini verdiği örneklerle anlattı.
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ “Okul öncesine yatırım geleceğe yatırımdır.” dedi.
Zirvenin ana sponsoru olan Bahçeşehir Koleji’nin Genel Müdürü Özlem Dağ, yaptığı konuşmasında “Okul öncesi eğitim tüm toplumumuz hatta ekonomik hayatımız için gerekli bir dönem. O yüzden kesinlikle yatırım yapılması gerekiyor.” dedi.
Zirveye İlgi Büyük Oldu
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen ve yaklaşık on saat süren zirve maratonuna ilgi çok büyük oldu. Yaklaşık 1500 akademisyen, eğitimci, öğretmen ve öğretmen adayı zirveyi takip etti.