Öğretmen Uygulamaları

'38 yıl öğretmenlik yaptım, doyamadım'

'38 yıl öğretmenlik yaptım, doyamadım'
Edebiyat öğretmeni, şair ve yazar Bestami Yazgan da liseyi bitirdikten sonra ilk tercihinin edebiyat öğretmenliği olduğunu anlatarak, "Yeniden imtihanlara girsem, yeniden öğretmen olurum. 38 yıl öğretmenlik yaptım, yine de doyamadım." ifadelerini kullandı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Yazar öğretmenler kültür ve medeniyet emekçisi olarak bir modeldir." dedi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından, 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri çerçevesinde "Öğretmen Yazarlar" adlı söyleşi düzenlendi.

Öğretmen Yazarlar Programı Koordinatörü, aynı zamanda TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın yönetimini üstlendiği etkinlikte Bestami Yazgan, Ahmet Maraşlı, Yusuf Dursun ve Dursun Ali Taşçı konuşmacı olarak yer aldı.

Sultanahmet Kızlarağa Medresesi'nde gerçekleştirilen söyleşinin açılışında konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, "Öğretmenler Haftası" dolayısıyla çeşitli etkinlikler yaptıklarını söyleyerek, etkinliklerin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

-"Kültür medeniyet emekçisi bir model olarak yazar öğretmenleri, topluma sunmak istedik"

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı da edebiyat dünyası içerisinde birçok ismin öğretmenlik hem de yazarlık yaptığına işaret ederek, "Ahmet Hamdi Tanpınar, Behçet Necatigil, Rıfat Ilgaz, Sabahattin Ali, Zeki Ömer Defne, Rauf Mutluay, Halit Fahri Ozansoy, Fakir Baykurt ve Tahir Alangu ilk akla gelenler. Bu öğretmenler nice öğrenci yetiştirdi, nice öğrenciye edebiyat zevkini aşıladı. Bugün de yazar öğretmenler, yurdun dört bir köşesinde öğrenci yetiştirmeyi sürdürüyor." diye konuştu.

Bıyıklı, son yıllarda özellikle Türk edebiyatında şiir, öykü ve roman dalında başarılı ürünler vermiş birçok ismin öğretmenlik yaptığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu program vesilesiyle öğretmen yazarları gündeme getirmek, üreten, eser veren, değer katan, kıymet kazandıran, kültür medeniyet emekçisi bir model olarak yazar öğretmenleri topluma sunmak istedik. Bu program, yazar öğretmenlerimizin motivasyonunu yükseltecek, moral zenginliği doğrudan öğrencilerine yansıyacaktır diye düşünüyorum."

-"38 yıl öğretmenlik yaptım, doyamadım"

Edebiyat öğretmeni, şair ve yazar Bestami Yazgan da liseyi bitirdikten sonra ilk tercihinin edebiyat öğretmenliği olduğunu anlatarak, "Yeniden imtihanlara girsem, yeniden öğretmen olurum. 38 yıl öğretmenlik yaptım, yine de doyamadım." ifadelerini kullandı.

Yazgan, öğretmenlik mesleğinin dünyanın en güzel mesleklerinden biri olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Öğretmenler ölmez. Biyolojik olarak öleceğiz ama duygularımız, düşüncelerimiz, hislerimiz, öğrencilerimizde yaşamaya devam edecek. Ben öğretmenlik hayatım boyunca kendi çocuğuma öğretmeninin nasıl davranmasını istiyorsam, öğrencilerime de öyle davrandım."

Bugüne kadar 100 eser kaleme aldığını 95'inin ise çocuklarla ilgili olduğunu aktaran Yazgan, "Gerçekten ilhamı öğrencilerimden alıyorum. Çocukları ve etraftaki olayları takip ediyorum. Dolayısıyla öğretmenliğim, yazarlık yönümü her zaman beslemiştir." dedi.

-"Biz gönlümüzü açtık, çocuklarımıza sevgi sunduk"

Öğretmen, çocuk edebiyatı yazarı ve şair Yusuf Dursun da 42 yıl boyunca öğretmenlik yaptığını ve tüm eserlerinin ana ekseninde çocukların yer aldığını ifade etti.

Dursun, kendisinin de öğretmenliğe hala doyamadığını dile getirerek, "Biz hem öğretmenlik, hem yazarlık özelliği taşıdığımız için derslerimizi şiirler, hikayeyle süsleyince ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Geriye dönüp bakıyorum. Biz gönlümüzü açtık, çocuklarımıza sevgi sunduk ve bu sevgimizde de samimiydik. Hala da öyleyiz." şeklinde konuştu.

Etkinlikte, Türkçe, edebiyat öğretmeni ve yazar Dursun Ali Taşçı ile Ahmet Maraşlı da bir konuşma yaparak, öğretmenlik görevi sırasında yaşadıkları hatıraları katılımcılarla paylaştı.

Kaynak: AA

GE Editör Grubu

GE Editör Grubu

Site Yöneticisi

Gelecek Eğitimde Derneği, eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından 26 Mayıs 2014 tarihinde kuruldu. Öğretmenlerin eğitim bilimleri ve eğitim teknolojilerindeki değişimleri takip edebilmelerini sağlamayı ve onlar için vazgeçilemeyecek -temiz- bir bilgi kaynağı olmayı hedefliyoruz.

Yorumlar

Bestami Yazgan'ın öğretmenlik aşkına hayran kaldım. 38 yıl sonra bile doymamış olması, mesleğinin ne denli tatmin edici olduğunu gösteriyor. Öğretmenlerin bıraktığı izler gerçekten sonsuzmuş.

Elif Ayten


Öğretmen yazarların kültür ve medeniyet emekçisi olarak tanımlanması çok yerinde. Hem yazarlık hem de öğretmenlik alanlarında yaptıkları büyük katkıları yadsınamaz. Özellikle edebiyat alanında öğretmenlerin öğrencilerine ilham kaynağı olması çok kıymetli.

Caner Demir


Yusuf Dursun'un öğretmenliği ve yazarlığı birbirine nasıl bağladığına bayıldım. Dersleri şiir ve hikayeyle süslediğini öğrenmek, öğretmenlik mesleğinin sadece bilgi aktarmak değil, aynı zamanda ilham vermek olduğunu gösteriyor.

Gizem Yavuz


Bestami Yazgan'ın "Yeniden imtihanlara girsem, yeniden öğretmen olurum." sözü, öğretmenliğin ne kadar değerli ve tatmin edici bir meslek olduğunu vurgulaması açısından çok etkileyiciydi. Öğretmenlerimizin hayatımıza kattığı değerler için onlara minnet borçluyuz.

Cem Erkan


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Öğretmen Uygulamaları Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.