Tekirdağ'da öğrenciler aileleriyle aldıkları Arduino eğitimi sayesinde hayallerini "Bilimin en eğlenceli hali" ile gerçeğe dönüştürüyor.
Öğrenciler aileleriyle aldıkları Arduino (fiziksel programlama) eğitimi sayesinde hayallerini "Bilimin en eğlenceli hali" ile gerçeğe dönüştürüyor.
Süleymanpaşa Belediyesince başlatılan "Bilimin en eğlenceli hali" projesi kapsamında 15 öğrenci aileleriyle belediye gençlik merkezinde eğitimi almaya başladı. Önce kodlama eğitimi verilen kursiyerlere daha sonra sıcaklık sensörü, kızıl ötesi kumanda, rota izleyen robot gibi hayal gücüne bağlı üretilen fiziki projelere hareket imkanı sağlayan üzerinde çiplerin olduğu kodlanmış elektronik platformu da denilen teknik adıyla Arduino kodlama eğitimi veriliyor.
Eğitimi tamamlayan ebeveyn ve çocuklarından oluşan kursiyerler hayallerindeki projelerini 3D yazıcıdan çıkarıyor ve projelerinde fiziksel hareket sağlayacak kodlu sistemi devreye geçirerek hayallerini hareketlendiriyor.
Eğitimleri süren öğrenciler projeleriyle Arduino yarışmalarına katılmayı hedefliyor.
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin teknolojiyi kullanarak daha üretken olması için "kod atölyesi" kurduklarını söyledi.
Ardunio eğitiminde çocukların aileleriyle eğitim aldığını ifade eden Eşkinat, şunları kaydetti:
"Çocuklarımız gruplar halinde eğitim alıyor. Önce kod yazmayı öğreniyorlar. Daha sonra ikinci safhaya geçip 3D yazıcıdan parçaları çıkartıyorlar ve bu parçaları monte edip bir robot üretiyorlar. Daha sonra Arduino eğitimiyle yazılımları kartlara yükleyerek robotu hareket ettiriyorlar. Bu projeyi 4 aydır devam ettiriyoruz ve olumlu sonuçlar aldık. Eğitimler devam ederken annelerin veya babaların çocukları ile beraber bu işe yatkın olduklarını gözlemledik. Bunun üzerine yeni bir proje geliştirdik. Bu Arduino eğitiminde anne veya baba çocukla birlikte birtakım oluşturarak beraber eğitim alıyor."
Eşkinat, çocukların aileleri ile yaptıkları projelerle yarışmalara katılacaklarını belirterek, "Çocuklar bir yenden teknolojiyi öğrenirken bir taraftan ailesiyle de bunu paylaşıyor. Bununla da kalmayıp aileler yaptıkları projelerle yarışmalara katılacaklar. Bu da diğer ailelere teşvik oluyor. Aileler çocukları değil, çocuklar aileleri yönlendirmeye başladı." dedi.
Kod atölyesi bilişim öğretmeni Lale Çifçi de temel bilgiler ışığında öğrencilerin aklından geçen bir fikre ilişkin elektronik devreler hazırlayıp aileleri ile hayata geçirebileceklerini söyledi.
Bilimi eğlenceli halde öğrenen hem öğrencilerin hem de ailelerinin mutlu olduklarını belirten Çifçi, şunları kaydetti:
"Ardunio küçük elektronik devreleri oluşturabileceğimiz açık kaynaklı yazılım olan ve çoğaltılan bilen bir mikro denetleyici. Öncelikle bu mikro denetleyici ile tanışıyorlar. Bununla birlikte biraz elektronik ve yazılım bilgisi alıyorlar. Temel bilgiler ışığında aklımızdan geçen bir fikri küçük elektrik devreleri ile hazırlayıp hayata geçirebiliyoruz. Burada üretim için herkes bir proje belirleyecek bunlar akıllı ev projesi olabilir, bir saksıya su ihtiyacını giderebilecek sensör olabilir bunlar küçük devreler ve Arduino ile hayata geçirilebilecek."
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/cocuklar-ebeveynleriyle-bilim--egitim-2427497
Bir yorum yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.