Eğitim Bilimleri

Öğretmek mi Düşündürmek mi?

Öğretmek mi Düşündürmek mi?

Mesleğe ilk başladığım sene birlikte çalıştığımız bir sınıf öğretmeni anlatmıştı:

Bir gün sınıfta, “Çıkarın kâğıtları, yazılı yapacağım,” demiş ve tek bir soru yazdırmış.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’a hangi köprüden girmiştir?

A) Boğaziçi köprüsü

B) Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

C) Haliç Köprüsü

D) Malabadi Köprüsü

3. sınıf öğrencisi olan bu çocuklar biraz düşündükten sonra cevapları işaretlemişler. Öğretmen hemen kâğıtları okumuş. Sınıfın yüzde sekseni "B" şıkkını işaretlemiş.

Geriye kalanlar ise diğer şıkları…

Bunu da birkaç hafta önce başka bir öğretmen arkadaşım anlatmıştı:

Bir okulda deprem tatbikatı yapılacakmış. Okul müdürü yıllardır tatbikat yaptığı için sıkılmış olsa gerek farklı bir şey denemeye karar vermiş.

Toplamış öğretmenleri ve “Yıllardır aynı şeyi yapıyoruz. Bu sefer sirenleri çocuklar teneffüsteyken çalalım, bakalım ne olacak?” demiş. Birkaç öğretmen bu fikre itiraz etmiş. İlçeye tatbikatla ilgili resim göndermeleri gerektiğini ve bu durumda çocuklar sırayla bahçeye inerken resim çekemeyeceklerini söylemişler. Müdür durumu ilçeye izah edeceğini söyleyip öğretmenleri ikna etmiş. Gerçekten de çocuklar bahçede neşeyle oynarlarken sirenleri çalmışlar. Çocuklar sireni duyar duymaz koşturarak okula girmişler. Ne olduğunu anlayamayan öğretmenler de çocukların peşinden koşup okula girmiş. Sınıflara çıktıklarında, öğrencileri sıraların yanına çömelmiş halde beklerken bulmuşlar. Sirenler susunca da daha önce yaptıkları gibi hep birlikte yine bahçedeki toplanma alanına doğru koşturmuşlar. Tatbikatla ilgili rapor hazırlanmış, sırayla bahçeye inerken çekilen fotoğraflar rapora eklenmiş.

Anlatmış olduğum bu iki örnekten yola çıkarsak galiba çocuklara düşünmek haricinde her şeyi öğretmişiz. Müfredat yetiştirme derdine düşüp insan yetiştirmeyi unutmuşuz.

Artık öğretmeyi bırakalım da, biraz düşünsünler.

Sınıfta yoklama alırken, bir de Descartes’a göre mevcutları yazalım.

Bakalım sınıfta kaç kişi var?

Salih Uyan

Salih Uyan

Eğitimci, Yazar, Eğitim Yöneticisi

Eğitim alanında derin bilgi birikimine sahip, kitaplarıyla ilham veren, gazetede köşe yazıları yazan ve eğitim süreçlerini başarıyla yöneten deneyimli bir eğitimci, yazar ve eğitim yöneticisi.

Yorumlar

Harika bir yazı! Eğitim sistemimizin en büyük sorunlarından birine parmak basmışsınız. Çocuklarımıza düşünmeyi öğretmek yerine ezberletmekle uğraşıyoruz. Oysa gerçek bilgi, düşünme ve sorgulama yeteneğinde yatıyor.

Ömer Can Bora


Ben bir sınıf öğretmeni olarak bu yazıyı çok faydalı buldum. Kendi yaptığım hataları fark etmeme yardımcı oldu. Bundan sonra çocuklarıma düşünmeyi öğretmeye daha fazla önem vereceğim.

Aylin Tuğçe Kara


Deprem tatbikatı örneği çok çarpıcıydı. Müdürün yaratıcı düşüncesi sayesinde çocuklar tatbikatı ciddiye almış ve doğru şekilde davranmışlar. Bu gibi yöntemlerin daha fazla kullanılması gerektiğine inanıyorum.

Egemen Doruk Demirci


Yazınız beni derinden düşündürdü. Biz eğitimciler olarak kendimizi sorgulamalıyız. Çocuklarımıza gerçekten insan olmayı öğretiyor muyuz? Yoksa sadece ezber makinesi mi yetiştiriyoruz? Bundan sonra işimi daha bir bilinçle yapmaya kararlıyım.

Berna Arzu Özdoğan


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Eğitim Bilimleri Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.