Raporlar

Hergün 40 Dakika Dışarıda Oynamak Gözlere İyi Geliyor

Hergün 40 Dakika Dışarıda Oynamak Gözlere İyi Geliyor

Çin'de yapılan bir araştırma, çocukların her gün 40 dakika dışarıda oynamasının, dünya genelinde miyopluğun artmasını engelleyebileceğine işaret ediyor.

Araştırma kapsamında altı okulda bu strateji denendi ve olumlu sonuçlar alındı.

Sonuçları tıp dergisi Jama'da yayımlanan araştırma, çocukların okuma gibi yakına bakmayı gerektiren aktiviteleri, uzağa bakılan etkinliklerle dengelemesi gerektiği teorisini destekliyor.

Uzmanlar, miyopluğun çok yaygın olmasına rağmen sebebinin henüz bilinmediğini söylüyor.

Avrupa ve Amerika kıtasında miyopluk oranı yüzde 30-40 arasında değişiyor.

[caption id="attachment_1067" align="aligncenter" width="700"]Hergün 40 Dakika Dışarıda Oynamak Gözlere İyi Geliyor Çinli yapılan bir araştırma, çocukların her gün 40 dakika dışarıda oynamasının, dünya genelinde miyopluğun artmasını engelleyebileceğine işaret ediyor. Araştırma kapsamında altı okulda bu strateji denendi ve olumlu sonuçlar alındı.[/caption]

Uzmanlar, Türkiye'de bu konuda bir istatistik olmamasına karşın, miyopluk oranının yüzde 25'ten az olmadığının tahmin edildiğini söylüyor.

Miyoplukta, göz normal şekilde odaklanamıyor ve uzaktaki nesneler bulanık görünüyor.

Çevresel faktörler

Miyopluk kalıtsal bir hastalık olmasına rağmen bilgisayar başında çok zaman geçirmek ve çok kitap okumak gibi çevresel faktörlerle de ilişkilendiriliyor.

Araştırmacılar, bu kapsamda insanların erken yaşlarındaki çevresel faktörlerin değiştirilmesiyle miyopluğun önüne geçilip geçilemeyeceği sorusuna yanıt aradı.

Dr Mingguang He başkanlığındaki ekip, 3 yıl süren araştırmayı 12 ilkokulda yaptı.

Altı ilkokulda müfredata her gün 40 dakika zorunlu oyun konuldu.

Diğer altı okulda normal program uygulandı.

Ayrıca çocuklar ve ebeveynlerinden hafta sonundaki oyun zamanlarının kaydını tutmaları istendi. Bunu iki grup da yaptı.

Bunun ardından çocukların gözleri muayene edildi.

Okula kayıt olurken çocukların yüzde 2'sinden daha azının miyopluğu vardı.

Zaman içinde oyun oynayan ilk gruptaki 853 çocuktan 259'unda (yüzde 30), oyun oynamayan ikinci gruptaki 726 çocuktan 287'sinde (yüzde 40) miyop görüldü.

Araştırmacılar, aradaki farkın çok büyük olmasına rağmen aile faktörlerinin de dikkate alındığında çok önemli olduğunu söylüyor.

Kaynak : http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/09/150917_oyun_miyop.shtml

GE Editör Grubu

GE Editör Grubu

Site Yöneticisi

Gelecek Eğitimde Derneği, eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından 26 Mayıs 2014 tarihinde kuruldu. Öğretmenlerin eğitim bilimleri ve eğitim teknolojilerindeki değişimleri takip edebilmelerini sağlamayı ve onlar için vazgeçilemeyecek -temiz- bir bilgi kaynağı olmayı hedefliyoruz.

Yorumlar

Çok önemli bir araştırma! Miyopluk oranlarını düşürmek için çocukların dışarıda oynamasına teşvik etmeliyiz. Özellikle okul programlarına oyun zamanı eklemek çok faydalı olur.

Melis Kayhan


Harika bir haber! Her gün sadece 40 dakikalık oyunla çocuklarımızın göz sağlığını koruyabileceğimize inanmak harika. Çocukları ekran karşısından uzaklaştırıp dışarı çıkarmak için daha fazla çaba sarf etmeliyiz.

Burhan Akkurt


Miyopluk oranlarının bu kadar yüksek olduğunu öğrenmek beni üzdü. Ancak bu araştırma umut verici bir haber. Okulları dışarıda geçirilen oyun zamanını teşvik etmeye davet ediyorum. Çocuklarımızın göz sağlığını korumak için bu çok önemli.

Ece Sönmez


Bu araştırmadan etkilendim. Miyopluğun çevresel faktörlerle ilişkili olabileceğini bilmiyordum. Çocuklarımı daha fazla dışarıda oynamaya teşvik edeceğim ve çevresel faktörlerin göz sağlığı üzerindeki etkisine karşı daha dikkatli olacağım.

Ömer Yılmaz


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Raporlar Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.