Kip Stephen Thorne, ABD'li teorik fizikçi. Özellikle astrofizik alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Utah Üniversitesi profesörlerinden D. Wynne Thorne ve Alison C. Thorne'un oğlu olan Kip
Stephen, henüz sekiz yaşındayken, güneş sistemine ilişkin okumalarla bilime ilgi duymaya başlamış ve Kaliforniya Enstitüsü'nün en genç profesörlerinden olmuştur.
Interstiller filmi yukarıda bahsettiğimiz Prof. Thorne ile birlikte yapılmış. Dolayısıyla tamamen teorik fizik üzerine inşa edilmiş bir bilim kurgu filmi. Filmde kuantum fiziği, astrofizik, Görelilik Teorisi ve zamanın bükülmesi gibi birçok fizik bilgisinden bahsedilmiş ve seyircinin bu konuda filme güvenmesi sağlanmış. Filme güvenmesi derken, baştanbaşa sadece bilim kurgu olarak görülmesinden ziyade gerçeklere dayandırılarak böyle bir zamanın gelebileceğine seyirci ikna edilmeye çalışılmış.
1968 yılında Kubrick’in 2001: Bir Uzay Macerası vizyona girdiğinde seyirciler ve eleştirmenler hem sinema dilini bu kadar zorlayan, hem de insanlığın olası geleceğini bu kadar detaylı bir biçimde inceleyen bir film ile ne yapacaklarını şaşırmışlardı. Bu dönemde filmin ortasında küfür ederek sinemadan çıkan seyirciler, 2001’i yerden yere vuran eleştirmenler bulmak zor değildi. Fakat on yıllar sonra Kubrick’in filmi teknik bir şaheser olarak anılmakla kalmıyor, insanlığın kapsamını ve evrendeki yerini derin bir dürüstlükle inceleyen filozofik bir sanat eseri olarak da biliniyor.
Gerçek 2001 yılında vizyona giren Kubrick/Spielberg şaheseri Yapay Zeka ise özellikle sınırları zorlayan karmaşık finali yüzünden ilk başta anlaşılmamıştı, bir kenara atılmıştı. Fakat sadece sekiz yıl sonra ilk vizyona girdiğinde kötü puan veren eleştirmenler bile içinde bulunduğu on yılın en iyi filmlerinden bir olduğunu kabul ettiler. Gerçek yapay zeka teknolojisi ilerledikçe o filmin değerinin giderek daha da çok anlaşılacağını tahmin ediyorum.
Şimdi ise sıra bol bol tartışma oluşturacak, eleştirmenler ve seyirci tarafından anlaşılamama, bundan on-yirmi yıl sonra bir şaheser olarak adlandırılma sırası Christopher Nolan’ın muhteşem, cesur, aşırı kuvvetli bir biçimde duygusal olduğu kadar karmaşık, ve sinema sanatının sınırlarını zorlamaktan haz alan modern sert bilim-kurgu şaheseri Yıldızlararası’nda. Filimden detaylı bahsetmek filmi izlemeye gidecek olanlara haksızlık olacağından içeriğini anlatmak mantıklı gelmedi.
Kuantum fiziği ve Görelilik Teorisi gibi modern fizik konularına ilgi duyan kişilerin gitmesini tavsiye edebileceğim bir film. Özellikle de lise ve üniversitede öğrencilerinin gitmesini tavsiye ediyorum. Sadece aksiyon sahnelerini görmek için bile gitmeye değer film Interstiller.
Bir yorum yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.