Eğitim Teknolojileri

Tree House: Yeni Nesil Eğitim Sistemi

Tree House: Yeni Nesil Eğitim Sistemi

Merhaba, bugün son zamanlarda en çok ilgi duyduğum konulardan biri olan online eğitim deneyimlerimi aktaracağım. Gündelik hayatta koşuşturmaktan hobilere zaman ayırmak ya da ilgi duyduğumuz bir konu hakkında kursa gitmek neredeyse imkansız hale geliyor. Bu yüzden işe giderken yolda ya da evde boş zamanlarımda ilgi duyduğum bir konu hakkında eğitim almak bence inanılmaz güzel bir fikir. Zaman olsa bile belirli bir zaman aralığını ayırmak son derece zor bir durum.

Örneğin java öğrenmek istiyorsunuz ve bir kursa yazıldınız diyelim. Geçmiş olsun, cumartesi ve pazar sabahlarınız yollarda heba oldu. Sabah 9:00'dan öğlen 15:00'e kadar kursta ders dinleyerek geçireceksiniz. Peki ya canınız bu hafta sabah 9:00'da java dinlemek istemiyorsa? Gece 4:00'da bir anda java öğrenme aşkınız gelirse ne olacak? Bilmiyorum sizin için durum nedir ama ben genelde kafama estiği zaman bir şeyler yapmayı seven biriyim. Her istediğim zaman her istediğimi(belli bir çerçevede) öğrenebileceğim bir online servis varken bunu denememek saçma olurdu.

Bizlere bu lüksü sağlayan tek bir servis yok aslında, Udemy, CodeSchool, TreeHouse gibi bir sürü birbirine çok yakın konseptlerde hizmet sağlayıcılar bulunuyor. İlk başlarda Udemy’den ilgi duyduğum konularda dersler satın almaya başladım ancak istediğim kalitede içerikler yoktu ne yazık ki. Udemy aslında sadece bir aracı, birisi geliyor ben Java anlatacağım diyor çekiyor videolarını, bizlerde gidip satın alıyoruz. Böyle olunca dersin içeriği ve kalitesi belli bir standartta olmuyor. Çok kaliteli derslerde var, çok kalitesiz derslerde. Bu sebeple başka arayışlara girdim ve bana göre sektördeki en iyisi olan TreeHouse ile devam etme kararı aldım.

TreeHouse’u seçme nedenime gelirsek, öncelikle içerik olarak en zengin site bence. Html, css, javascript, python, php, ruby, ios, android ve java gibi konularda kaliteli eğitimleri mevcut. Basic ($25/ay) ve Pro ($49/ay) olmak üzere iki çeşit üyelik tipi var. Basic ile Pro arasındaki fark bazı özel workshoplara Pro hesap ile erişebiliyor olmanız. Ancak bu bence pekte gerekli değil. En azından fiyat olarak iki katına değecek bir fark ben göremedim.

Şimdi TreeHouse’u farklı kılan detaylara gelelim. Ben Python öğrenmek amacıyla dahil oldum. Toplamda 12 saatlik Python eğitimi bulunmakta ve bu sadece videolu derslerden oluşmuyor. Önce bir konu hakkında videoyu izliyorsunuz. Daha sonra o konu hakkında kısa bir quiz yapıyorlar ve daha sonrada o konu hakkında kısa bir kod yazmanız isteniyor. Bunları başarı ile tamamlarsanız bir sonraki konuya geçiyorsunuz.

Video:

Quiz:

Code Challenge:

Eğitim sistemimizdeki en büyük eksiklerden biri bence bu. Biz sadece sıkıcı bir şekilde dinledik senelerce. Kimse öğrenip öğrenmediğimizi kontrol etmedi. Kimse çıkıp demedi bu çocuk X’i düzgün öğrenemeden Y hakkında eğitim vermeyelim. Senelerce anlatıp geçtiler. Senede iki sınav, kopya falan filan Allah ne verdiyse yardır geç. Neyse çok doluyum bu konuya daha fazla girmeyeceğim.

Bir diğer güzel özelliği ise örneğin Web Design öğrenmek istiyorsunuz. Size sadece bir html sayfası oluşturmayı öğretmiyor. Önce genel bir bilgi veriyor, daha sonra CSS, bir sonraki adımda HTML, bir sonraki adımda Photoshop, bir sonraki adımda markalaşma hakkında bilgilendirme, bir sonraki adımda seo öğretecek kadar komplike ve mükemmel bir içeriğe sahip. Bu bence tam olarak olması gereken eğitim şekli.

Konuların bölünmesi ve konu sırası bence eğitim sisteminde oldukça önemli. TreeHouse bunu çok güzel uyguluyor bence.

Örneğin bir videoyu izlerken aklınıza bir soru takıldı. Dert değil, hemen forum üzerinde o video ile alakalı soru sorup direkt eğitmenden ya da diğer öğrencilerden cevap alabiliyorsunuz. Video’yu izlerken daha önce o konu ile alakalı forumda sorulmuş sorulara önceden göz gezdirmek işinize yarabilir.

Mesela birisi şöyle bir soru sormuş:

Hemen şöyle bir yanıt almış:

Yazılım konusunda sıkıntılı olan süreçlerin başında yazılım geliştirmek için kurulması gereken araçların yüklenmesi ve bunların saçma sapan hataları ile uğraşmak gelir sanırım. Örneğin ruby on rails’in geliştirici ortamını hazırlayana kadar yeni sürümü çıkmış oluyor. Şaka bir yana, TreeHouse bizi dertlerin en büyüğünden kurtarıp hazır geliştirici ortamları veriyor. Örneğin ben python için bir workspace oluşturup videoyu izlerken bir yandan tarayıcı üzerinden dersteki kodları aynı anda yazıp test edebiliyorum. Python’u bilgisayarıma yüklemek ya da ayar yapmak ile uğraşmıyorum. Bundan daha güzel ne olabilir bilemiyorum.

Workspace:

Örnek bir python kodu:

Peki ben bu TreeHouse ile neler öğrenebilirim derseniz:

Ayda $25 gibi bir ücret ile (~700 TL/yıl), aşağı yukarı 10 farklı alanda kendinizi geliştirme fırsatı yakalamış oluyorsunuz. Fiyatların kıyaslanması için herhangi bir yazılım geliştirme kursuna gidip en düşük ücretli kurslarının içeriğini ve eğitim süresini öğrenebilirsiniz. Sene 2011'de programlamaya giriş kursuna gitmiştim 72 saatlik kurs için 650 TL civarında bir rakam ödemiştim. Şuan sanırım 1000 TL ye çıkmıştır.

Bunun yanında TreeHouse üyesi öğrencilerin yararlanabileceği özel indirimler bulunuyor. Mesela bir web sitesi yaptınız ve bunu host etmek istiyorsunuz. TreeHouse , linode.com’da kullanabileceğiniz $50 kredi veriyor. Bu da yaklaşık 5 aylık bedava sunucu demek oluyor. Bunun gibi bir çok güzel indirimden de yararlanabiliyorsunuz.

Toparlarsak, yazılım alanında şuanda en iyi online eğitim servisi TreeHouse tartışmasız. Videolar can sıkmıyor, kısa ve eğlenceli. Hemen peşinden gelen quizler oldukça güzel ve akılda kalıcı bilgiler içeriyor. Code challenge lar ise o konuyu tamamen pekiştirmek için bence mükemmel. Başlangıç seviyesi ya da orta seviye için bence kesinlikle tercih edilmeli. Söylemeye gerek duymadım ama tabiki dersler ingilizce. Zaten yazılım alanında bir şeyler yapmak istiyorsanız önce İngilizce öğrenmeye bakın. İngilizce öğrenmek için Duolingo’yu kullanabilirsiniz. Sorular için email atabilirsiniz, ya da X üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Medium.com, Melih Mucuk, Yazı 28 Aralık 2014 tarihinde yazıldığı için fiyat hesaplamaları günümüze uymayabilir.

GE Editör Grubu

GE Editör Grubu

Site Yöneticisi

Gelecek Eğitimde Derneği, eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından 26 Mayıs 2014 tarihinde kuruldu. Öğretmenlerin eğitim bilimleri ve eğitim teknolojilerindeki değişimleri takip edebilmelerini sağlamayı ve onlar için vazgeçilemeyecek -temiz- bir bilgi kaynağı olmayı hedefliyoruz.

Yorumlar

TreeHouse ile Öğrenmek Çok Keyifli!

Aslıhan Erdem


Online Eğitimin Yeni Adresi: TreeHouse

Muhammet Ekrem Balcı


TreeHouse ile Kodlama Tutkum Alevlendi

Ece Öykü Aslan


TreeHouse: Yazılım Öğrenmek Artık Çok Kolay

Canberk Uğurlu


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Eğitim Teknolojileri Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.