Özel Okullar Derneğinin 18’inci Geleneksel Eğitim Sempozyumu “Eğitim ve Etik” temasıyla Antalya’da yapıldı. Binden fazla eğitimcinin bir araya gelmesi, her yıl olduğu gibi yine güzel bir sinerji oluşturdu.
Bu sene özellikle yöneticilerin gündeminde eğitimin dışında bir de ekonomik kriz vardı. Veya şöyle de söyleyebiliriz; Yaşanan ekonomik kriz bu sene eğitim gündeminin tam içindeydi.
Birçok özel okul erken kayıt döneminde olduğu için cep telefonları pek susmadı, raporlar ardı ardına geldi. Rekabetin iyice kızıştığı sektörde özel okul kurucu ve yöneticilerinin zihinleri etikte, elleri tetikteydi.
Önümüzdeki öğretim döneminde bazı özel okulların kapanmak zorunda kalacakları konuşuldu fısıltıyla. Yayıncılar dönen çeklerden, eğitimciler erken kayıt döneminde dönmeyen velilerden yakındılar.
Temel liselerin ve özel öğretim kurslarının kapatılacak olması da sempozyumun lobi gündemindeydi. Kapatılacakları çok önceden net bir şekilde ifade edilmiş olmasına rağmen, konu sanki sıcak bir gündemmiş gibi hararetle tartışıldı.
Bu arada sahnede etik ve ahlak kavramları üzerine yapılan konuşmalar zihnimde bir sürü soru işareti biriktirdi. Ahlakın sadece belirli bir döneme ve kültüre ait bir kavram olarak ele alınıp basitleştirilmesi, etiğinse evrenselliğine vurgu yapılarak yüceltilmesi zihnimi biraz bulandırdı. Ancak bu konuyu başka bir yazıda daha geniş olarak ele alacağım.
Şimdi sizleri sempozyumdan aklımda ve defterimde kalan bazı cümlelerle baş başa bırakıyorum.
Çaylar!
Bizden öncekileri, “Niçin sürekli sistemi değiştiriyorsunuz?” diye eleştirenler, şimdi de bizi hemen değişim yapmamakla suçluyor. Biz bakanlık olarak önce zihniyet ve kültürel değişim için altyapı çalışması yapıyoruz. İşimizin zor olduğunu biliyoruz ama ekip olarak her geçen gün başaracağımıza olan inancımız artıyor. Çayın demlenmesi için biraz sabır gerekiyor. (Ziya Selçuk)
Araç-amaç olayı
İnsanları öldürmek için de tedavi etmek için de benzer teknolojiler kullanılıyor. Aynı algoritmayı kullanarak faydalı olmayı veya zarar vermeyi seçebilirsiniz. Etik işte bu yüzden çok önemli. (Nurullah Dal)
Farkındalık hastalıktır
Uzun sakallı bir adama küçük bir çocuk, “Amca, siz yatarken sakalınız yorganın altında mı kalıyor, üstünde mi?” diye sormuş. Daha önce hiç düşünmediği bir durum olduğu için adam bu soruya cevap verememiş. Ama o gece yatağa yatınca çocuğun sorusu gelmiş aklına. Sakalı yorganın altına almış, olmamış. Üstüne koymuş, yine olmamış. Ve saatlerce uyuyamadan yatakta dönüp durmuş. (İnayet Aydın)
Etik cesaret
Değer koruyarak davranmak yalnız kalmayı göze almaktır. Ancak etik cesareti olanlar bunu göze alabilirler. Kalabalıklara uyanlar hiçbir şeye karışmadan sadece sonuçları eleştirirler. Ama unutmayın! Hiçbir yağmur tanesi de kendisini selden sorumlu tutmaz. (İnayet Aydın)
Sevmek bir ömür sürer
Merzifon’da 100 yaşını geçmiş duayen bir öğretmen var. Onun elini öpüp, “Bana eğitimle ilgili çok önemli olduğunu düşündüğün bir tavsiye verebilir misiniz?” diye sordum. “Öğrencileri sevin” dedi. Mesele bu kadar basit. (Mustafa Safran)
Önümüzdeki ay cömert olacağız
Değerler eğitiminin geldiği nokta biraz garip. Okulda saygısızlık yapan çocuğu uyarıyorsunuz. “Hocam, saygı geçen aydı. Bu ay tasarruf ediyoruz” diyor. Çocuklar değerler eğitiminin temalarını ay sonuna kadar uyguluyorlar. (Hasan Bacanlı)
Eylemsizsiniz
Gerektiğinde hiçbir şey yapmamak da önemli bir eylemdir. (İonna Kuçuradi)
Toparlayacak olursak
Anne babalar evi bir toparlayabilse, biz okulları kolay toparlarız. (Mustafa Safran)
Bir yorum yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.