Öğretmen Uygulamaları

Dünya değişiyor! YA BİZ?

Dünya değişiyor! YA BİZ?

Çocuklarımızdan ne de çok şikâyet ediyoruz değil mi? Kendi çocukluk dönemlerimizle kıyaslıyor, davranışlarını yadırgıyoruz... Onu değiştireceğim diye boşuna yorulmayın. Çünkü eski yöntemler çözüm sunmuyor.

Hemen hemen tüm anne-babalar, kendi çocukluk dönemleri ile çocuklarınınkini karşılaştırır ve var olan değişimin sebeplerini anlamaya çalışır. "Bizim zamanımızda bu imkânlar yoktu.", "Bizim zamanımızda anne babalarımız bize böyle davranırdı.", "Çocukluğumuzda biz bunları gördük" gibi cümlelerle başlayan birçok konuşma yaparız çocuklarımıza. Oysa dünya dönüyor ve hayat şartları değişiyor.

Peki, biz anne-baba olarak çocuklarımıza olan yaklaşımlarımızı değiştiriyor muyuz? Yoksa eski anne-baba tutumlarıyla mı çocuklarımızı yetiştiriyoruz?

Günümüzde değişen hayat şartlarının etkisiyle anne-babalık rolü ve çocuk yetiştirme yöntemleri de farklılaştı. Geçmiş yılların; babanın, evin maddi geçimini sağladığı, annenin ise daha çok çocukların bakımı ve evin düzeninden sorumlu olduğu aile yapısı artık değişti. Yeni aile düzeninde, anne kadar baba da çocuğun yetiştirilmesinde etkin rol almaya başladı. Hatta babanın tek otorite olarak kabul edildiği aile yapısından, kararların ailece alındığı daha demokratik bir aile yapısına doğru bir değişim yaşanıyor. Çocukların bu değişen aile düzenindeki rolü ise daha belirleyici ve belirgin hale geldi.

Dengeli ve Tutarlı Olun

Özetle, çocukların eğitiminde kullanılan klasik anne-baba tutumları geçerliliğini yavaş yavaş kaybediyor. Bu sebeple, çocuk yetiştirmek için sadece eski alışkanlıklar ile yetinmeyip, yeni yöntemlerle çocuklarımızı yetiştirmeye çalışmamız gerekiyor. Bir eğitimci olarak, aşırı otoriter ya da aşırı ilgisiz yaklaşım sergilemek yerine daha dengeli ve tutarlı olabilmenin çok daha etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Gerçek anlamda, anne ve baba olabilmek aslında bir sanattır. Doğrusunu isterseniz bunun bir okulu da, öğretmeni de yoktur. Bizler kendimizi iyi bir ebeveyn olarak ne kadar iyi yetiştirirsek, ne kadar okursak ve değişen şartlara uygun ne kadar kendimizi yenileyebilirsek o kadar etkili bir anne-baba olabiliriz.

Salih Uyan

Salih Uyan

Eğitimci, Yazar, Eğitim Yöneticisi

Eğitim alanında derin bilgi birikimine sahip, kitaplarıyla ilham veren, gazetede köşe yazıları yazan ve eğitim süreçlerini başarıyla yöneten deneyimli bir eğitimci, yazar ve eğitim yöneticisi.

Yorumlar

Çok güzel bir yazı. Çocuk yetiştirme konusunda günümüzde çok farklılıklar var. Kendi çocukluğuma bakınca ne kadar değiştiğini görüyorum. Artık babalar da anneler kadar çocuklarıyla ilgileniyor. Bu da çok güzel bir gelişme. Çocukların da aile düzenindeki rolü çok değişti. Eskiden sadece söz dinleyen kişilerken, şimdi fikirleri alınıyor ve kararlara katılıyorlar. Bu daha demokratik bir aile yapısını getiriyor.

Aylin Karasu


Bu yazı tam da ihtiyacım olan şeydi. Çocuk yetiştirme konusunda kendimi son zamanlarda biraz geride hissediyordum. Yazıda da belirtildiği gibi, eski yöntemler artık pek işe yaramıyor. Çocuklarımızın içinde büyüdükleri dünya çok farklı. Bizim zamanımızdaki gibi değil. Bunun farkına varmak ve yaklaşımlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bir eğitimci olarak aşırı otoriter veya ilgisiz yaklaşımın değil, daha dengeli ve tutarlı bir yaklaşımın daha etkili olduğunu vurgulamak çok önemli.

Mert Akın


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Öğretmen Uygulamaları Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.