Prof. Dr. İlber Ortaylı tarihçi kimliğinin yanı sıra sempatikliğiyle, verdiği tavsiyelerle, bilgeliğiyle, sözleriyle ilgi çeken ve herkes tarafından saygı duyulan bir isim. Hal böyleyken söylediği her cümlenin altın değerinde olduğunu da unutmamak gerek. Başarılı olmak isteyen herkesin faydalanabileceği İlber hocanın öğütlerini sizler için derledim.
1) Yabancı Dil Öğrenin
İlber Hoca için gençlerin en büyük derdi tabii ki lisan öğrenmek. Türkçe’yi geliştirmenin yanı sıra gençlerin okuldaki dil ile sınırlı kalmamaları ve kendilerini bu konuda yetiştirmeleri gerektiği İlber Ortaylı’nın verdiği yegane tavsiyelerden birisidir.
"Tartışmasız muvaffakiyet getirecek tek şey; lisan öğrenmektir. Türkler için yabancı dil büyük problem. Şimdi bütün lisan kursları dolu. İnsanlar, benim zamanımdaki gibi bir gün başlayıp ikinci gün kaçmıyor, bir panik var. Yani durum değişiyor fakat yeterli değil."
2) Dünyayı Görün
Dünyayı görmek kendini bilmektir, yeni yerler görmek ve yeni şeyler öğrenmektir. En nihayetinde vizyonun genişlemesidir. Ne şekilde olursa olsun gitmeleri ve gençlerin bir şekilde kendilerini bulmaları için seyahat etmeleri gerektiğine vurgu yapıyor İlber hoca.
"Dünyayı görmeden hiçbir şey ifade edemezsiniz. Mektebi bitirir bitirmez evlenip de mobilyacı dükkanı gezeceğinize, dünyayı gezin derim..."
Ayrıca kendisi bu konunun ne kadar önemli olduğunu şu cümleleri ile de ifade ediyor:
"İnsanlar gezip görmeli, bu sadece paralı sınıflara yönelik bir ayrıcalık olmaktan çıkmalı, eğitimin bir parçası olmalı."
3) Okumaktan Vazgeçmeyin
Öğrenmenin en etkili yolu kitaplardan geçer. Sorgulamanın, araştırmanın, ters düşünmenin ve bol bol okumanın gücüne inanmanız gerektiğini sakın unutmamanızı öneriyor Ortaylı. Ayrıca okumaktan da asla vazgeçmemenizi hatırlatıyor kendileri.
"Gençler, hem gezmeyi, hem okumayı ihmal etmeyin. Bilmek için ikisi de lazım. Sorguladığınız ya da merak ettiğiniz her şey hakkında kitap okuyun. Sadece ders kitaplarıyla gerçekleri öğrenemezsiniz."
4) Yaşadığınız Yeri Tanıyın
Gençlerin özellikle kendi ülkelerine dair bir bilgi birikiminin olmamasından muzdarip olan İlber Ortaylı, gezerek ve okuyarak gençlerin ilk önce kendi ülkelerini bilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.
"Gençlerimizin Türkiye’yi öğrenmeleri lazım. Ne yazık ki ülkelerini bilmiyorlar. Bu da gezerek ve okuyarak olacak. Bizde gazeteciler bile Ankara’dan ötesini bilmez. Kayseri’yi, Konya’yı görmemişlerdir, böyle bir şey olabilir mi? Bir haftalığına Türkiye’ye gelen Alman, ömrünü burada geçirmiş Türk’ten daha çok yer görüp ülkesine öyle döner."
5) Yeteneklerinizi Keşfedin
"Her yıl olduğu gibi bu sene de yüz binler taze ümitlerle üniversiteye başlayacak. Çok kısa zaman sonra bu ümitlerin kırılmaya başladığını maalesef göreceğiz. Eskilerin sukutuhayal dedikleri bu tehlikeli sürecin içine düşmemenin iki yolu vardır: Birincisi faydasını görmeyeceğinize inandığınız bir bölümü hatta üniversiteyi derhal terk edip hayatınızı daha elle tutulur bir iş kolunda denemek! 18-19 yaş biraz geç görünse de insan pekâlâ iyi bir aşçı olabilir, elektrik teknisyenliğine yönelebilir, zanaatlarda hayatını kurabilir. Bazı dallarda yetenekli ve çalışkan insanlar üniversitenin temsilcisi olan profesörlerden daha saygın bir statüye dahi gelebilirler."
Kaynak: CEOtudent, Dilek Doğan
Bir yorum yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.