Bir Japon atasözüyle başlayalım: “Planlamaya ayrılan on dakika uygulamada bir saat kazandırır.” Yine, şöyle bir söz hatırlıyorum: “Rotası belli olmayan gemiye, hiç bir rüzgâr yardım edemez.” Bir söz de Francais Bacon’dan: “Metodu olan topal, metotsuz koşandan daha çabuk ilerler.” Bu konuları izah eden pek çok güzel söz var tabii.
Her işte olduğu gibi, web sitesi yapma işinde de plan ve bir ön hazırlık yapmak işin en can alıcı belkide en az önem verilen noktasıdır. Plan, neyi, ne kadar, nerede ve nasıl yapacağımızı belirlememize yardımcı olur.
Eğer çoçuk oyuncakları satışını hedefleyen bir site yaptıracaksanız, bunu canlı renkler, animasyonlarla süslemek, eğlenceli kılmak gerekir. Grilere bezenmiş ciddi iş görünümlü bir sayfadan alış veriş yapmak sıkıcı olsa gerek. Unutmayın site yaptırmak devam eden bir süreçtir. Bir kez yapılıp güncellenmeyen siteler çekiciliğini de kısa sürede kaybeder.
Web sitesi yapmayı düşünen kişi/kişiler, şu soruların cevabını kendi kendisine vermelidir:
Bu web sitesini neden yapıyorum?
Neden sorusunun bir çok cevabı olabilir. Bilgi vermek, satış yapmak, tanıtım yapmak vs. Yani, web siteyi yapmaya başlamadan önce ana ve alt amaçlar belirlemelidir. Bu amaç, her durum değişik olabilir. Bu amaçların gerçekleşmesi için ne tür önlemler alınacağı, nelere dikkat edileceği de bu aşamada belirlenmelidir.
Bu siteyi kime (hedef kitle ) hitap etmek için yapıyorum?
Yani, sitemi kimlerin ziyaret etmesini istiyorum? Başka bir deyişle, hedef kitlem kimlerden oluşacak? Oyun sitesi yapmaya karar verildiğinde bile yaş gurubu belirlenmelidir. Her yaş gurubunun oynayabileceği oyunlar farklı ve tasarımı ona göre şekillendirmek gerekebilir. Örneğin hiç okuma yazma bilmeyen çocuklar için geliştirilmiş friv.com gibi.
Bu site ile ilgili hedeflerim nelerdir?
Mesela, benim bu siteyle ilgili kısa ve uzun vadede hedefim, kendi sahasında en çok ziyaret edilen sitelerden biri olmak. Ve belki biraz para kazanmak.
İnsanlar ne sıklıkla ziyaret etsinler?
Bu siteyi insanların bir kere ziyaret etmesi yeterli mi yoksa sıklıkla ziyaret edilen bir site mi olsun istiyorum? Eğer sıklıkla ziyaret edilen bir site olsun isteniyorsa, sitenin Google gibi arama motorlarında sitenin konuları ile ilgili arama yapıldığında, bu sitenin ilk sıralarda çıkması gerekir. Çünkü, arama yapan insanlar genellikle ilk sayfada ve ilk sıralarda çıkan sitelere tıklıyorlar. Kendinizin nasıl yaptığını düşünebilirsiniz. Peki bunun için ne yapılmalıdır? Bunun için, daha site yapmaya başlamadan, yani daha domain name (alan adı) alırken, bir sitenin arama motorlarında ilk sıralara nasıl çıkabileceğine dair bilgileri almak gerekiyor.
Site tanıtımı ve reklam bütçesi var mı?
Bu sitenin tanıtımı için reklam bütcesi ayıracak mıyım? Reklam parası da nereden çıktı demeyin.
Bir yorum yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.