Eğitim Teknolojileri

Öğrenciler İçin Etkileşimli Video Oluşturmanın Yolları

Öğrenciler İçin Etkileşimli Video Oluşturmanın Yolları

İnternette sayısız miktarda video içerik mevcut. Bu durumda eğitimcilerin de öğrenme hedeflerine uygun videolara ulaşması artık çok kolay.

Dijital öğrenmeyle eğitimin içine daha da fazla giren videolar, interaktif özellikler ekleyebileceğimiz araçlar sayesinde daha da eğitsel ve keyifli bir deneyim sunmaya başladı. Daha da önemlisi, izleyen ve içerik arasında bir etkileşim sağlayarak daha aktif ve kalıcı bir öğrenme oluşturmak ile mümkün.

İnteraktif videolardan ne anlamamız gerekiyor ve interaktivite çeşitleri nelerdir? Aşağıdaki listeyi, bu iki sorudan yola çıkarak oluşturmaya çalıştım. Dolayısıyla, interaktif video oluşturabileceğiniz Web araçlarına göre değil, interaktivite çeşidine göre bir kategorilendirme söz konusu. Böylece, videoda etkileşimin ne boyutta olduğunu daha net görmüş olacağız.

Video-İçi Sorular

İstediğiniz bir videoyu seçip, dilediğiniz kısmına içerikle ilgili çeşitli formatlarda soru yerleştirebilmeniz mümkün. Sorular; çoktan seçmeli, boşluk doldurma, doğru-yanlış veya açık uçlu olabilir. Bunun için kullanabileceğiniz araçlar:

Zaption Edpuzzle EduCanon Hapyak Blubbr EdPuzzle

Geribildirim Verme

Sorduğunuz sorunun cevabına göre geribildirim vermek istiyorsanız, bunu EduCanon ile yapmak mümkün. Özellikle yanlış cevap durumunda, ipucu vermiş ve bir daha düşündürmüş oluyorsunuz.

Videolarınızı ekran kaydetme aracıyla kendiniz hazırlıyorsanız, Camtasia’nın quiz oluşturma özelliğinden yararlanabilirsiniz. Sorduğunuz soruya yanlış cevap verilmesi durumunda da, izleyen kişiyi videonun ilgili dakikasına yönlendirmek mümkün oluyor.

Video-İçi Linkler

Bu özelliğe YouTube’dan aşina olabilirsiniz. Video izlerken bir anda karşınıza çıkan “Daha fazla bilgi için buraya tıkla” gibi yazılar rahatsız edici olabilir, ancak bunu daha faydalı ve daha estetik şekilde yapabilmeniz mümkün. "Video Annotation" veya "Tagging" şeklinde de adlandırılan bu özellik sayesinde, videonun içinde başka kaynaklara link vererek daha fazla "Engagement" oluşturabilirsiniz.

ThingLink WireWax TheMadVideo

Video Tartışmaları

Videonun istediğiniz bir noktasına yorum veya anket ekleyerek video-bazlı tartışmalar oluşturabilirsiniz. Video bir yanda akarken, girilen yorum veya anket saniyesi ile birlikte yan tarafta görünüyor. Bunu yapabileceğiniz araç:

Vialogues

Video Yarışmaları

Video-içi çoktan seçmeli sorularla eğlenceli video yarışmaları hazırlayabilirsiniz. Belli bir süre içinde verilen her doğru cevap için puan kazanarak, puan sıralamasında öne çıkmaya çalışmak gerçek bir motivasyon kaynağı.

Bunun için Blubbr.tv‘yi kullanabilirsiniz.

Videoya Sesli Not Ekleme

Seçtiğiniz bir videonun herhangi bir noktasına kendi sesinizi kaydederek videoyu ihtiyaçlarınıza daha uygun hale getirmek isteyebilirsiniz. Videonun başında bir giriş konuşması yaparak videonun amacını öğrencilerinize açıklamak bu uygulamaya bir örnek olabilir. Bunu Edpuzzle.com ile yapabilirsiniz.

Video’da “İçindekiler” Bölümü Oluşturma

Uzun bir video kullanıyor ve bunu bölümlere ayırmak istiyorsanız Hapyak.com işinize yarayacaktır. Oluşturduğunuz bölümlere simler vererek video içeriği hakkında izleyiciye bilgi vermiş olursunuz. En büyük avantajı da videoda istenen bölüme tıklayarak gidebilme özelliği.

Video-İçi Çizim Özelliği

Yukarıda video içi sorular hazırlayabileceğinizden bahsetmiştim. Diğerlerinden farklı olarak Zaption.com çizim özelliğine de sahip. Örneğin videodaki karakterlerle ilgili olarak “doğru karakteri daire içine al” gibi sorularla eğlenceli bir etkileşim oluşturabilirsiniz.

Video ile İlgili Not Alabilme

Video izlerken not alma ihtiyacına yönelik, Google Drive ile senkronize çalışan bir hizmet: Videonot.es. Güzel yanı, notların Drive’da kaydediliyor olması.

Eminim yeni araçların çoğalmasıyla bu liste daha da uzayıp gidecektir. Siz de bu araçlardan birini kullanarak ilk interaktif videonuzu oluşturup öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz:)

Didem Yeşil

Didem Yeşil

Eğitimci

Didem Yeşil, eğitim alanında yenilikçi öğretim yöntemleri ve teknolojiler üzerine çalışmalar yapan, öğretmenler ve öğrenciler için ilham verici içerikler üreten deneyimli bir eğitimcidir. Eğitim blogumuzda paylaştığı yazılarla, öğretmenlerin mesleki gelişimini desteklemeyi ve öğrencilere öğrenme yolculuklarında rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.

Yorumlar

Harika bir makale! Öğrencilerim için interaktif videolar oluşturma konusunda çok fazla bilgi edindim. Edpuzzle ve Hapyak'ı hemen denemeye başlayacağım.

Mehmet Yıldız


Eğitimcinin teknolojiyi kullanarak öğrenmeyi ne kadar kolay ve keyifli hale getirebileceğine hayran kaldım. Hemen Zaption'ın çizim özelliğini deneyeceğim. Öğrencilerimin çok seveceğine eminim.

Ayşe Demir


Video-içi sorular ve tartışmaları benim için en heyecan verici özelliklerdi. Öğrencilerimin derse daha fazla katılmasını sağlamak için Vialogues'u kesinlikle kullanacağım. Bu araçlarla derslerimi çok daha interaktif ve etkili hale getireceğime inanıyorum.

Elif Güven


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Eğitim Teknolojileri Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.