Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan rapora göre okul öncesi eğitimde eşitlik alanında karşılaştırılan 41 ülke arasında Türkiye son sırada yer almıştır. Çocuklarımızın sadece %68’lik bir kısmı okulöncesi eğitim kurumlarına gidebilirken, yeterli veri bulunmadığı için ilkokul ve ortaokul düzeyinde oluşturulan sıralamalara ülkemiz dahil edilmemiştir. Türkiye’nin eğitim eşitliğinde durumu vahamet arz ederken, çocuklar ve gençlere ilişkin yeterli istatistiki veriye ulaşılamaması büyük bir eksikliktir. CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK'ün konuya ilişkin verdiği soru önergesi:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.
Levent GÖK
Ankara Milletvekili
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan rapora göre okul öncesi eğitimde eşitlik alanında karşılaştırılan 41 ülke arasında Türkiye son sırada yer almıştır. Çocuklarımızın sadece %68’lik bir kısmı okulöncesi eğitim kurumlarına gidebilirken, yeterli veri bulunmadığı için ilkokul ve ortaokul düzeyinde oluşturulan sıralamalara ülkemiz dahil edilmemiştir. Türkiye’nin eğitim eşitliğinde durumu vahamet arz ederken, çocuklar ve gençlere ilişkin yeterli istatistiki veriye ulaşılamaması büyük bir eksikliktir.
Bu bilgiler ışığında:
- Okulöncesi eğitim imkânı neden bütün çocuklarımıza sunulmamaktadır?
- 3 yıllık okulöncesi eğitimin bir aileye toplam masrafı ne kadardır?
- İlkokul ve ortaokul düzeyindeki eğitim verileri neden bulunmamaktadır? Eğer sözü geçen istatistikler mevcut ise uluslararası kurum ve kuruluşlarla paylaşılmamasının sebepleri nelerdir?
Eğitim alanında yaşanan eşitsizliğin giderilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
Kaynak: Eğitim Ajansı
Bir yorum yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.