Raporlar

Ev Ödevinin Geçmişi Antik Mısıra Kadar Dayanıyor Desek...

Ev Ödevinin Geçmişi Antik Mısıra Kadar Dayanıyor Desek...

Antik Mısır’da bir okul öğrencisinin yazdığı ev ödevi, 2. yüzyıldan günümüze kadar sapasağlam ulaştı. Levha üzerindeki kelimeler, çocukları kötü bir çevreye düşmesin diye endişelenen ebeveynlere ya da çocuklarına tanıdık gelebilir.

Ahşap üzerine monte edilmiş Kindle büyüklüğünde balmumu levhada şöyle yazıyor: “Sadece akıllı bir adamın tavsiyesini kabul etmelisin” ve “Tüm arkadaşlarına güvenemezsin.”

İngiliz Kütüphanesi tarafından 1892 yılında satın alınan tablet, 1970’lerden bu yana halka açık bir şekilde sergilenmemişti. Kütüphane temsilcileri yaptığı bir açıklamada, ev ödevi tabletinin, “Yazı yazmak: Kendi İzini Bırakmak” adlı bir İngiliz Kütüphane sergisinde yer alacağını belirtti. Söz konusu sergi, insanlık tarihinin 5.000 yılını kapsayan yazının evrimini izliyor.

Serginin eş küratörü Peter Toth’a göre, balmumu tablette, yaklaşık 1.800 yıl önce Mısır’da ilkokulda okuyan bir öğrencinin günlük hayatının bir yansımasını sağlayan Yunanca iki bölümlü bir ders yer alıyor. Peter Toth aynı zamanda İngiliz Kütüphanesi’ndeki Eski ve Ortaçağ el yazmaları küratörü.

Ödevin bir kısmı yazma alıştırmasıydı. Levhadaki ilk satırda öğretmenin yazılı bir örneğini yer alırken, sonraki iki satırda, aynı ilkokul öğrencilerinin öğretmenleri tarafından kaleme alınan satırları kopyalaması gibi, öğrencinin elinden “oldukça sakarca” kopyalanan aynı kelimeler yer alıyor. Ödevin geri kalanında ise çarpım tablosu ve okuma alıştırmaları bulunuyor.

Royal Ontario Müzesi’ne göre, tablet sahibinin adı ve cinsiyeti bilinmese de, Antik Mısır’daki resmi eğitim tipik olarak ayrıcalıklı erkekler için olduğundan, bu çocuk muhtemelen zengin bir aileden geliyordu.

Hayat dersleri

Uzun zaman önce bu öğrencinin kopyaladığı çizgiler, yalnızca yazarlık için değil; aynı zamanda ahlaki dersler de vermek içindi.

(Bugüne kadar Antik Mısır öğrenci ödevlerinde şu satırlara rastlanmadı: “Arkadaşın Nil’e atlarsa, sen de mi atlayacaksın?” Ancak bulunsaydı da şaşırtıcı olmazdı.)

Toth, “Sadece ellere ve parmaklara değil, aynı zamanda burada zihine de ders veriliyor.” diyor.

Bunun gibi ev ödevi levhaları, erimiş ve isli balmumunu, ahşap bir tabletin ortasındaki dikdörtgen boşluğa dökerek yapılmıştı. Balmumu soğuduğunda, öğretmenler ve öğrenciler koyu arka plana, daha açık bir renk olarak görünen harfleri çizmek için metal bir kalem kullanabilirlerdi.

Balmumu tipik olarak nemli bir ortamda bozulur, bu nedenle bölgenin kuru iklimi, ilkokul öğrencisinin sakar el yazısının neredeyse 2.000 yıl öncesinden bugüne kadar korunmasına yardımcı oldu.

Sergi, ev ödevi levhasının yanı sıra, eski uygarlıklardan modern kültürlere kadar yazma örneklerini keşfetmek için İngiliz Kütüphanesi koleksiyonlarından 100’den fazla eseri bir araya getiriyor.

Sergideki objeler arasında, Mısır hiyerogliflerini taşıyan taş anıtlar; yazar James Joyce tarafından açıklamalı edebi klasik “Ulysses” in bir kopyası; Mozart’ın kaleme aldığı notaları; ve çağdaş dövme aletleri yer alıyor.

“Yazı yazmak: Kendi İzini Bırakmak” sergisi, 26 Nisan – 27 Ağustos 2019 tarihleri arasında İngiliz Kütüphanesinde görülebilecek.

Kaynak: arkeofili.com

GE Editör Grubu

GE Editör Grubu

Site Yöneticisi

Gelecek Eğitimde Derneği, eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından 26 Mayıs 2014 tarihinde kuruldu. Öğretmenlerin eğitim bilimleri ve eğitim teknolojilerindeki değişimleri takip edebilmelerini sağlamayı ve onlar için vazgeçilemeyecek -temiz- bir bilgi kaynağı olmayı hedefliyoruz.

Yorumlar

Bu antik ev ödevi tableti inanılmaz derecede etkileyici! 2.000 yıllık bir çocuğun kalem tuttuğunu düşünmek müthiş bir şey. O zamanlarda bile ebeveynlerin çocukları için endişelendiğini ve onlara akıllıca tavsiyeler verdiğini görmek ilham verici.

Melisa Özdem


Ahşap bir tablete yazılmış eski bir ev ödevini görmek beni çok heyecanlandırdı. Yunanca yazılmış dersleri okumaya çalışmak çok eğlenceli olsa gerek. Ayrıca tabletin kuru bir iklimde korunmuş olması sayesinde bugüne kadar sağlam kalması gerçekten şaşırtıcı.

Emir Can Başaran


Hayat derslerini içeren bu eski ev ödevi, zarif ve düşündürücü. Sadece yazı yazmayı değil, aynı zamanda iyi bir insan olmayı da öğretmek amaçlanmış gibi. Günümüzde bile geçerli olan bu tavsiyeleri okumak çok değerli.

Gökçe Defne Karaman


Mısır hiyeroglifleri, Ulysses açıklamaları ve Mozart'ın notaları gibi çeşitli yazma örneklerinin yer aldığı bu sergi kesinlikle büyüleyici. Antik Mısırlı bir çocuğun günlük hayatının bir yansımasını görmek, insanlık tarihinin uzunluğunun farkına varmamı sağladı.

Ayşegül Büşra Yılmaz


Antik Mısır'da bile çocukların ev ödevi yaptığını öğrenmek şaşırtıcı. Sadece yazma alıştırması değil, çarpım tablosu ve okuma alıştırmaları da yapıyor olmaları, o dönemde bile eğitimin önemsendiğini gösteriyor. Bu sergi, yazmanın geçirdiği evrimi ve geride bıraktığı değerli izleri görmek için harika bir fırsat.

Burcu Demet Demir


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Raporlar Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.