Raporlar

Okulda Bilgisayar Kullanmak Başarıyı Düşürüyor mu?

Okulda Bilgisayar Kullanmak Başarıyı Düşürüyor mu?

Okullarda bilgisayar kullanılmasının öğrencilerin başarısını düşürdüğü ileri sürüldü.

Ekonomik İşbirliği ve Geliştirme Örgütü'nün (OECD) gerçekleştirdiği uluslararası araştırma sonuçlarına göre, daha fazla teknoloji kullanılan okullarda öğrencilerin başarılarının artmadığı, aksine düştüğü görülüyor.

OECD Eğitim Direktörü Andreas Schleicher, okullara teknoloji için yapılan milyarlarca dolarlık yatırımın "sahte umutlar" yarattığını söyledi.

Schleicher, okullarda bilgisayar kullanımı arttıkça başarı oranının düştüğünü belirtti.

70'ten fazla ülkede araştırma yapıldı

OECD, Türkiye dahil 70'ten fazla ülkede yapılan uluslararası testlerde teknoloji kullanımının etkisini araştırdı.

Sonuçlar, bilgi ve iletişim teknolojisine büyük yatırım yapan eğitim sistemlerinde "gözle görülür bir gelişme kaydedilmediğini" ortaya koydu.

Öte yandan uluslararası testlerde en başarılı olan Asya eğitim sisteminde çok az teknoloji kullanıldığına da dikkat çekildi.

Gartner şirketindeki teknoloji analistleri, eğitim teknolojisine yatırımın yıllık 17.5 milyar pound (yaklaşık 79 milyar TL) olduğunu belirtiyor.

Bu rakamın İngiltere'de 900 milyon pound (yaklaşık 4 milyar TL) olduğu kaydediliyor.

Teknolojiyi az kullananlar daha başarılı

Araştırma sonuçlarına göre bilgisayarı sıklıkla kullanan okullar, uluslararası testlerde en kötü sonuçları aldı. Bilgisayarı haftada 1 ya da 2 kez kullanan okullar ise sıklıkla kullananlara kıyasla "daha iyi sonuçlar alıyor".

Teknolojiye çok yatırım yapan okullarda okuma, matematik veya fen gibi derslerde "kayda değer bir gelişme gözlemlenmediği" belirtiliyor.

Ancak Güney Kore ve Çin gibi daha az bilgisayar kullanılan eğitim sistemlerinde başarı oranının çok daha yüksek olduğu gözlemleniyor.

Okulda Bilgisayar Kullanmak Başarıyı Düşürüyor mu?

Haftada 1 ya da 2 defa bilgisayar kullanılan Singağur eğitim sisteminin ise özellikle dijital yetenekler konusunda en başarılı sistem olduğu belirtiliyor.

Schleicher'a göre araştırmada en fazla hayalkırıklığı yaratan sonuç ise; farklı eğitim sistemlerine tabi öğrenciler arasındaki sosyo-ekonomik ayrımın teknoloji yoluyla azalmaması hatta belki de daha belirgin hale gelmesi.

Okulda Bilgisayar Kullanmak Başarıyı Düşürüyor mu?

Schleicher, aradaki sosyo-ekonomik farkın kapatılmasında iyi bir okuma ve matematik bilgisinin, teknolojiye erişimden daha etkili olduğunu söyledi. Sınıftaki teknolojinin ilgiyi dağıttığını kaydeden Schleicher, öğrencilerin ev ödevlerinde internetten buldukları bilgileri "kopyalayıp yapıştırdıklarına" dikkat çekti.

En çok teknoloji kullanan ülkeler arasında Avustralya, Yeni Zelanda ve İsveç'teki öğrencilerin okuma performanslarında "önemli düşüşler yaşandığı" görüldü.

İspanya, Norveç ve Danimarka'daki öğrencilerin test sonuçlarında ise "ilerleme kaydetmedikleri" gözlemlendi.

Öte yandan okullarda daha az teknoloji kullanan Güney Kore, Şangay, Hong Kong ve Japonya'daki öğrencilerin ise uluslararası testlerde en başarılı oldukları kaydedildi.

OECD Raporunun Tam Metni

Yukarıda yazılanlara kaynaklık eden raporun İngilizce tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/09/150915_okullarda_teknoloji_kullanimi

GE Editör Grubu

GE Editör Grubu

Site Yöneticisi

Gelecek Eğitimde Derneği, eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından 26 Mayıs 2014 tarihinde kuruldu. Öğretmenlerin eğitim bilimleri ve eğitim teknolojilerindeki değişimleri takip edebilmelerini sağlamayı ve onlar için vazgeçilemeyecek -temiz- bir bilgi kaynağı olmayı hedefliyoruz.

Yorumlar

Okulların bilgisayar kullanımına yatırım yapması, başarıyı artırmaktan ziyade azaltıyor. OECD'nin araştırması, bu yatırımların "sahte umutlar" yarattığını net bir şekilde ortaya koydu. Az teknoloji kullanan okulların daha başarılı olması, teknolojiye güvenmenin eğitim için zararlı olabileceğini gösteriyor.

Gökberk Yılmaz


Öğrencilerin başarılarında teknoloji kullanımının olumsuz etkisi beni gerçekten şaşırttı. OECD'nin araştırması, bilgisayarların sınıfta ilgi dağıtıcı olduğunu ve öğrencilerin daha az öğrenmesine neden olduğunu açıkça gösteriyor. Teknolojiye büyük miktarda yatırım yapmak yerine, temel eğitim becerilerine odaklanmak daha iyi sonuçlar veriyor gibi görünüyor.

Nevin Aydın


Okullardaki bilgisayar kullanımının başarısızlığıyla ilgili bu makale oldukça ikna ediciydi. Asya eğitim sistemlerinin başarısını, daha az teknoloji kullanırken çok daha iyi sonuçlar almalarıyla açıklaması, eğitimde teknolojiye bağımlılığın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşündürüyor.

Berdan Bayraktar


OECD'nin bu araştırması, eğitim sistemimizde teknoloji kullanımı konusunda ciddi bir uyarı görevi görüyor. Teknoloji kullanımı arttıkça başarı oranlarının düşmesi, öğrencilerin temel beceriler geliştirmelerini engelleyebileceğine işaret ediyor. Daha iyi eğitim sonuçları için teknolojiye daha az güvenmeli ve geleneksel eğitim yöntemlerine geri dönmeliyiz.

Elif Günal


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Raporlar Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.