Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/gelecekegitimde.com/httpdocs/wp-includes/post-template.php on line 284
MIT’nin Planı Ne? – 2 | Gelecek Eğitimde Platformu
Kategoriler: Cüneyt Ali MertEğitim.Gelecek.

MIT’nin Planı Ne? – 2

Önceki yazımızda MIT’nin bir plan içerisinde olduğunu ve bu plana Scratch ile başladığını anlatmıştık. Bu yazımızda ise MIT’nin amacını sizlerle paylacağım.

MIT, Scratch ile birlikte block-based dediği yöntemle yazılım dünyasına yeni bir kavram getirmiş oldu aslında. Bu kavram sayesinde kod ezberlemek zorunda kalmadan da programlama yapılabildiğini gösterdi tüm yazılım dünyasına. Teknolojinin her geçen saniye kendini biraz daha geliştirdiği, elimizde bulunan tüm teknolojik imkanların daha iyisinin sürekli meydana çıktığı şu zamanda yazılım dünyası temelden hiç sarsılmadı aslında bu zamana kadar. Tamam frameworkler türedi artık eskisi kadar çok satır yazmıyoruz belki veya bazı şeyleri biz üretmek zorunda kalmadan hazır düşünülmüş ve üretilmişleri kullanarak çok pratik uygulama geliştirebiliyoruz da aslında, tabi eskiye göre. Peki yeni nesil yazılımcı olacağı zaman şimdi bizim kolaylık olarak gördüklerimizi “çok uzun bu işlemler yahu” diyerek karşılamayacak mı peki? Tabiki karşılayacak, çünkü hiç biri Kobol’da, Pascal’da veya Basic’de kodlama yapmamış olacak, hepsi OOP zamanı çocukları. (OOP, Object Orient Programming-Nesne Yönelimli Programlama)

Sözü fazla uzattım toparlıyorum.

Eskiye göre aslında teknolojinin getirdiği herşey daha kompleks olurken aynı zamanda daha çok kullanıcı dostu da oluyor. Yazılım geliştirmede de böyle temelden bir değişiklikten bahsetmeye çalışıyorum aslında. Block-Based yazılım geliştirme de tam bu noktada hayatımıza giriyor işte. “Scratch ile ne yazabiliriz ki?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

MIT App Inventor

İşte tam da bundan bahsediyorum. Scratch ile yetiştirdiğimiz nesil gelecekte aynı yöntemle artık yazılım da geliştirecek. Bunun ilk platform denemesini gene MIT App Inventor ile yaptı ve artık online bir platformdan hem de Android uygulaması geliştirme şansınız var. Tamamiyle Scratch gibi block-based mimariyle bu yazılımı üretebiliyorsunuz.

MIT App Inventor’un kendi sitesinde de anlattığı gibi yazılım konusunda çok acemi birisinin bile yapabileceği kolaylıkla bir Android uygulaması geliştirme şansınız var artık. MIT bu çalışma için gene kendi bünyesinde bulunan Yapay Zeka Laboratuvarlarından da (CSAIL) destek almış. Prof. Hal Abelson ve Google Education’dan bir ekibin de çalıştığı bu projeyle App Inventor ortaya çıkmış. Verilen bilgilere göre şuana kadar 4,7 milyon Android uygulaması bu platformdan geliştirilmiş. Tabi büyük ihtimal bu sayının içerisinde ilk denemesini yapanlar, proje açıp-kapayanlar da sayılıyordur lakin, bunun için bile büyük bir rakam. Bu yazımızı ben yazıyorken, siz de okuyorken bu sayı git gide çoğalıyordur çünkü verdikleri başka bir rakamda bu online platform haftada ortalama 85 bin kişi tarafından kullanılıyor.

MIT bu uygulamayı tanıtmak ve yaygınlaştırmak için bir çok etkinlik te yapıyor lakin çoğu ABD sınırlarında olan bu etkinliklere ne yazıkki mesafe bizim ülkemizden katılım şansımızı zora sokuyor.

MIT App Inventor’u kullanmak için Google Mail hesabınız olması yeterli. Buna bağlı olarak login oluyorsunuz ve platform karşınıza çıkıyor. Sonrası yukarıda da anlattığımız gibi Scratch’a çok benziyor. Tek farklı bir de mobil arayüz dahil etmişler ve istediğiniz gibi tasarlamanıza imkan sağlamışlar.

Geliştirdiğiniz uygulamaları sanal emulator yardımı ile test etme şansınız var. “Ben kendi cihazımda test etmek istiyorum” derseniz da ona da çözümleri var tabiiki. Üretilen QRCode’u okutup uygulamayı cihazınızda açabiliyorsunuz. Hatta telefonu kablo yardımı ile bilgisayarınıza bağlayıp ta atabilirsiniz, bu da mümkün.

Bu konuya meraklı türk yazılımcılardan bazıları da kendi bloglarında bazit uygulama tarifleri vermişler, internette ufak bir araştırmayla hepsine ulaşabilirsiniz.

Peki MIT’nin Planı Ne?

Planı aslında gözler önüne sermiş olduk. MIT bu çalışmalarıyla yazılım dünyasına yeni bir soluk getiriyorken bu soluğu da kendisinin yönetmesi konusunda gayet başarılı adımlar atıyor. Böyle bir yöntemin öğrenilmesi için Scratch derslerinin önemi artık daha net ortaya çıkmış oluyor. Eğitim müfredatını bile şuan kendisi veriyor aslında enstitü ve farklı düşüncelere çok ta şans bırakmıyor bu çalışmalarıyla.

Yeni nesil gençlerin artık daha tez canlı olduğunu görüyoruz tüm eğitimciler olarak. Bizim üniversite yıllarımızda 2-3 ders blok yaparak işlediğimiz derslerin yerini pratik 10-20 dakikalık dersler alacak gibi görünüyor. Bunun özellikle yazılım eğitiminde olacağını düşünürsek bir an önce bu duruma ayak uydurmak zorunda olduğumuzu da görüyoruzdur herhalde.

Son olarak şunu da söyleyeyim, tekrar olsun hatta, Scratch’ın analitik düşünme yeteneğini desteklediğini ve ilkokul-ortaokul seviyesindeki tüm çocuklara bu eğitimin verilmesi gerektiğini bir önceki yazımızda yazmıştık. Bu eğitim artık her gencin ileride kendi uygulamasını hızlıca geliştirip kullanmasına da sebep olacak belki de. Bu sebepten en kısa sürede eğitim müfredatımıza böyle bir dersi dahil etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Cüneyt Ali Mert

Yorum kapalı.

Paylaş
tarafından yayınlandı
Cüneyt Ali Mert
Etiketler: andoidappfeaturedinventorMITMobilMobil Öğrenmescratch

Son Paylaşımlar

  • Eğitim.
  • Etkinlikler
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

4. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne Başvurular Başladı

Değerli Okul Öncesi Eğitim Gönüllüsü, Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız Okul Öncesi Eğitim Zirvesi'ni 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde online olarak düzenleyeceğimizi…

3 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim
  • Yenilik.

Google Meet’e Gelecek Yenilikler

Okullar önümüzdeki dönem başlarken, nerede olursa olsun öğretme ve öğrenmeyi desteklemek için Meet ve Classroom'a getirdiğimiz birçok yeni özelliği paylaşmaktan…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Slider
  • Yenilik.

Antalya’da Doğa ile İç İçe, Organik Bir Anaokulu

Her ne kadar güncel olmasa da Covid-19'un oluşturduğu tehlikeden dolayı insanların doğayla daha iç içe olması sebebiyle bu haberi sizlerle…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

Öğretmenlik, İnce Düşünmeyi de Gerektirir

Adam 48 yıl önceki ilkokul öğretmenini parkta görünce, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" dedi. İhtiyar öğretmen: - Hayır…

4 sene önce
  • Doğan Ceylan
  • Eğitim.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim

MEB Uzaktan Eğitimi Nasıl Etkili Kılar?

MEB 23 Mart itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde uzaktan eğitimi başlattı. Eğitimler EBA tv üzerinden öğretmenlerin anlattığı derslerle yapılıyor.…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider

Prof.Dr. Erhan Erkut hocadan; Mezuna Kalmak mı Kalmamak mı?

Ben ortaöğretimimi alırken “sınıfta kalmak” vardı. Hatta bizim sınıfın önemli bir bölümü bir veya iki yıl sonra mezun olabilmişti. Sonra…

4 sene önce

Bu web sitesi cookie kullanır.