Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/gelecekegitimde.com/httpdocs/wp-includes/post-template.php on line 284
Öğrenciler İçin Etkileşimli Video Oluşturmanın Yolları | Gelecek Eğitimde Platformu
Kategoriler: Didem YeşilEğitim.

Öğrenciler İçin Etkileşimli Video Oluşturmanın Yolları

İnternette sayısız miktarda video içerik mevcut. Bu durumda eğitimcilerin de öğrenme hedeflerine uygun videolara ulaşması artık çok kolay.

Dijital öğrenmeyle eğitimin içine daha da fazla giren videolar, interaktif özellikler ekleyebileceğimiz araçlar sayesinde daha da eğitsel ve keyifli bir deneyim sunmaya başladı. Daha da önemlisi, izleyen ve içerik arasında bir etkileşim sağlayarak daha aktif ve kalıcı bir öğrenme oluşturmak ile mümkün.

İnteraktif videolardan ne anlamamız gerekiyor ve interaktivite çeşitleri nelerdir? Aşağıdaki listeyi, bu iki sorudan yola çıkarak oluşturmaya çalıştım. Dolayısıyla, interaktif video oluşturabileceğiniz Web araçlarına göre değil, interaktivite çeşidine göre bir kategorilendirme söz konusu. Böylece, videoda etkileşimin ne boyutta olduğunu daha net görmüş olacağız.

Video-İçi Sorular

İstediğiniz bir videoyu seçip, dilediğiniz kısmına içerikle ilgili çeşitli formatlarda soru yerleştirebilmeniz mümkün. Sorular; çoktan seçmeli, boşluk doldurma, doğru-yanlış veya açık uçlu olabilir. Bunun için kullanabileceğiniz araçlar:

Zaption Edpuzzle EduCanon Hapyak Blubbr EdPuzzle

Geribildirim Verme

Sorduğunuz sorunun cevabına göre geribildirim vermek istiyorsanız, bunu EduCanon ile yapmak mümkün. Özellikle yanlış cevap durumunda, ipucu vermiş ve bir daha düşündürmüş oluyorsunuz.

Videolarınızı ekran kaydetme aracıyla kendiniz hazırlıyorsanız, Camtasia’nın quiz oluşturma özelliğinden yararlanabilirsiniz. Sorduğunuz soruya yanlış cevap verilmesi durumunda da, izleyen kişiyi videonun ilgili dakikasına yönlendirmek mümkün oluyor.

Video-İçi Linkler

Bu özelliğe YouTube’dan aşina olabilirsiniz. Video izlerken bir anda karşınıza çıkan “Daha fazla bilgi için buraya tıkla” gibi yazılar rahatsız edici olabilir, ancak bunu daha faydalı ve daha estetik şekilde yapabilmeniz mümkün. “Video Annotation” veya “Tagging” şeklinde de adlandırılan bu özellik sayesinde, videonun içinde başka kaynaklara link vererek daha fazla “Engagement” oluşturabilirsiniz.

ThingLink WireWax TheMadVideo

Video Tartışmaları

Videonun istediğiniz bir noktasına yorum veya anket ekleyerek video-bazlı tartışmalar oluşturabilirsiniz. Video bir yanda akarken, girilen yorum veya anket saniyesi ile birlikte yan tarafta görünüyor. Bunu yapabileceğiniz araç:

Vialogues

Video Yarışmaları

Video-içi çoktan seçmeli sorularla eğlenceli video yarışmaları hazırlayabilirsiniz. Belli bir süre içinde verilen her doğru cevap için puan kazanarak, puan sıralamasında öne çıkmaya çalışmak gerçek bir motivasyon kaynağı.

Bunun için Blubbr.tv‘yi kullanabilirsiniz.

Videoya Sesli Not Ekleme

Seçtiğiniz bir videonun herhangi bir noktasına kendi sesinizi kaydederek videoyu ihtiyaçlarınıza daha uygun hale getirmek isteyebilirsiniz. Videonun başında bir giriş konuşması yaparak videonun amacını öğrencilerinize açıklamak bu uygulamaya bir örnek olabilir. Bunu Edpuzzle.com ile yapabilirsiniz.

Video’da “İçindekiler” Bölümü Oluşturma

Uzun bir video kullanıyor ve bunu bölümlere ayırmak istiyorsanız Hapyak.com işinize yarayacaktır. Oluşturduğunuz bölümlere simler vererek video içeriği hakkında izleyiciye bilgi vermiş olursunuz. En büyük avantajı da videoda istenen bölüme tıklayarak gidebilme özelliği.

Video-İçi Çizim Özelliği

Yukarıda video içi sorular hazırlayabileceğinizden bahsetmiştim. Diğerlerinden farklı olarak Zaption.com çizim özelliğine de sahip. Örneğin videodaki karakterlerle ilgili olarak “doğru karakteri daire içine al” gibi sorularla eğlenceli bir etkileşim oluşturabilirsiniz.

Video ile İlgili Not Alabilme

Video izlerken not alma ihtiyacına yönelik, Google Drive ile senkronize çalışan bir hizmet: Videonot.es. Güzel yanı, notların Drive’da kaydediliyor olması.

Eminim yeni araçların çoğalmasıyla bu liste daha da uzayıp gidecektir. Siz de bu araçlardan birini kullanarak ilk interaktif videonuzu oluşturup öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz:)

Didem Yesil

Yorum kapalı.

Paylaş
tarafından yayınlandı
Didem Yesil
Etiketler: Blubbr.tvEdpuzzleEduCanonfeaturedHapyakZaption

Son Paylaşımlar

  • Eğitim.
  • Etkinlikler
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

4. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne Başvurular Başladı

Değerli Okul Öncesi Eğitim Gönüllüsü, Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız Okul Öncesi Eğitim Zirvesi'ni 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde online olarak düzenleyeceğimizi…

3 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim
  • Yenilik.

Google Meet’e Gelecek Yenilikler

Okullar önümüzdeki dönem başlarken, nerede olursa olsun öğretme ve öğrenmeyi desteklemek için Meet ve Classroom'a getirdiğimiz birçok yeni özelliği paylaşmaktan…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Slider
  • Yenilik.

Antalya’da Doğa ile İç İçe, Organik Bir Anaokulu

Her ne kadar güncel olmasa da Covid-19'un oluşturduğu tehlikeden dolayı insanların doğayla daha iç içe olması sebebiyle bu haberi sizlerle…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

Öğretmenlik, İnce Düşünmeyi de Gerektirir

Adam 48 yıl önceki ilkokul öğretmenini parkta görünce, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" dedi. İhtiyar öğretmen: - Hayır…

4 sene önce
  • Doğan Ceylan
  • Eğitim.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim

MEB Uzaktan Eğitimi Nasıl Etkili Kılar?

MEB 23 Mart itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde uzaktan eğitimi başlattı. Eğitimler EBA tv üzerinden öğretmenlerin anlattığı derslerle yapılıyor.…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider

Prof.Dr. Erhan Erkut hocadan; Mezuna Kalmak mı Kalmamak mı?

Ben ortaöğretimimi alırken “sınıfta kalmak” vardı. Hatta bizim sınıfın önemli bir bölümü bir veya iki yıl sonra mezun olabilmişti. Sonra…

4 sene önce

Bu web sitesi cookie kullanır.