Eğitim Modelleri

Flipped Classroom : Ters Yüz Edilmiş Eğitim Sistemi

Flipped Classroom : Ters Yüz Edilmiş Eğitim Sistemi

Son zamanlarda eğitim dünyasında en sık kullanılan kavramlardan biri de "Flipped Classroom". Yani bir anlamda ters yüz edilmiş eğitim sistemi. Öğrenci dersi evde öğreniyor, okulda da öğrendiği konuyla ilgili etkinlik yapıyor.

Öğrenmede kalıcılığı sağlayan şeyin, konuyla ilgili yapılan etkinlikler ve projeler olduğu düşünüldüğünde çok mantıklı bir sistem olduğu gayet açık…

Öğretmen normalde sınıfta anlatacağı dersi, teknolojinin nimetlerinden faydalanarak önceden hazırlıyor ve öğrencilerine gönderiyor. Öğrenciler okula gelmeden önce bu dersi seyrediyor veya gönderilen uygulamayı yapıyorlar. Böylece öğrenciler ön bilgiye sahip olarak okula geliyorlar.

Yani artık öğrenciler Mohaç Meydan Muharebesi’nin hangi tarihte, kimler arasında yapıldığını evde öğreniyor. Okula geldiğinde ise bu savaşın sebeplerini ve sonuçlarını tartışıyor. Bu sayede grup çalışmalarına, araştırmaya ve problem çözmeye yönelik bir sınıf ortamı oluşturulabiliyor. Yani bir anlamda sınıf bir laboratuvara dönüşüyor. Tabii bu sistemde öğretmenin rolü daha da artmış durumda. Çünkü öğretmen artık sadece bilgi sunan değil, bilginin nasıl kullanılacağı konusunda rehberlik eden bir kişi olmak zorunda. Öğrenciler de sunulan bilgiyi alan değil; araştıran, sorgulayan ve analiz eden bireylere dönüşüyor. Tabii internet labirentinde öğrencilerin kaybolmasını engellemek için güçlü bir metodoloji ve planlama şart.

Eğer öğretmen sadece “Evde şu konuyu internetten araştırın, gelin!” diyorsa, bu model hiçbir işe yaramaz. Net yönlendirmeler ve sistematik hazırlıklar olmazsa klasik sistemi arayabiliriz.

Bu sistemin zor kısmı, öğrencilerin evde çalışacakları videoları veya öğretim kaynaklarını hazırlamak değil, sınıfta yapılacak etkinliklerin tasarlanması. Geleneksel eğitim sisteminde çok fazla kullanılmayan öğrenci merkezli etkinlikleri organize etmek ve uygulamak, her zaman çok kolay olmuyor. Grup çalışmalarına alışmamış öğrencilerle sınıf içi etkinlik yapmak öğretmeni en zorlayan bölüm olabiliyor. Bir de öğrencilerin internet labirentinde kaybolmalarını engellemek için atılacak adımlar çok önemli. Bilginin bu kadar cömertçe sunulduğu bir dönem yaşanmadı ancak bilgi hızla kirleniyor.

Evet, bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı ama bilgiye ulaşırken pisliğe bulaşmak da artık çok kolay.

Bütün bu yazdıklarımızdan tek bir sonuç çıkıyor. O da şu:

Günümüzün öğretmenleri eskiye göre çok daha bilgili ve çalışkan olmak zorunda…

Yoksa sistemlerin adı değişip, içi aynı kalıyor.

Erdinç Aydoğan

Erdinç Aydoğan

Eğitimci, Gelecek Eğitimde Derneği Y.K. Başkanı

Geleceğin eğitimcilerini bir araya getiren, yenilikçi eğitim modelleri ve teknolojileri üzerine çalışmalar yapan deneyimli bir eğitim uzmanı.

Yorumlar

Flipped Classroom sistemini deneme fırsatım oldu ve sonuçları çok olumlu buldum. Öğrencileri daha aktif hale getirmesi ve sınıf tartışmalarını zenginleştirmesi gerçekten etkileyiciydi.

Mert Aykut


Öncelikle Flipped Classroom sisteminin uygulanması için öğretmenlerin yoğun bir çaba sarf etmesi gerektiğini vurgulamak isterim. Ancak bu çaba karşılığını kesinlikle veriyor. Öğrencilerim konuyu evde önceden öğrenerek derse daha hazırlıklı geliyorlar ve buna bağlı olarak da sınıf içi etkinliklere daha aktif bir şekilde katılıyorlar.

Ece Demir


Bu sisteme şüpheyle yaklaşmıştım ancak denedikten sonra fikrim tamamen değişti. Öğrencilerin evde daha verimli çalıştığını ve sınıftaki zamanın daha değerli hale geldiğini gördüm. Ayrıca internet labirentinde kaybolmalarını engellemek için önceden oluşturulan yönlendirmeler de çok faydalı oldu.

Kenan Yılmaz


Öğrencilerin aktif öğrencilere dönüştüğünü görmek beni çok mutlu etti. Sınıf içi etkinlikler sayesinde grup çalışmaları ve araştırmalar çok daha keyifli ve verimli hale geldi. Ancak öğretmenlerin bu sistemi uygulamadan önce iyi bir planlama ve metodolojiye sahip olmaları gerektiğinin altını çizmek isterim.

Selin Can


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Eğitim Modelleri Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.