Eğitim Bilimleri

Külyutmaz Kafasında Eğitim

Külyutmaz Kafasında Eğitim

En başta bir itiraf: okul hayatım boyunca hiç kopya çekmedim. Bunu bir küçülme olarak gördüm. Bildiğim ile sınanmayı tercih ettim. İşin özünde sınavlara inanmadım. Önem vermediğim bir şey uğruna alavere dalavere yapmayı kendime yediremedim. Kim bilir; belki de kopya çektiğimin anlaşılması durumunda düşeceğim durumdan endişe ettim.

Çok başarılı bir öğrenci değildim belki ama başarısız da değildim asla. ‘Vasat’ dediklerinden anlayacağınız… Doğru dürüst ders çalıştığımı hatırlamıyorum ama bir şekilde hep notlarım iyiydi.

Öğrenciliğim süresince her gün eğitim sistemini sorguladım. Okullarımı hiç sevmedim (esas sebebini başka bir vesileyle yazarım).

Ama ilginç bir şekilde okulu da hiç aksatmadım. Devamsızlığım yoktu. Sadece bir gün okulu kırdım. Onda da çok canım sıkıldı. Dışarıda üniformamla ne yapacağımı bilemedim. Gün geçmedi.

İsyanla bezeli ÇOK dertli bir eğitim sürecim oldu. İyi okullarda, kötü günlerim geçti. Kazanmamın mümkün olmadığı savaşlarda debelenip durdum. Lisede okulu bırakmaya karar verdim. Ailemin zoruyla dişimi sıktım. Dereceyle kazandığım ve burslu okuduğum üniversitede ise dayanamadım, ceketi alıp çıktım (zerre pişman değilim).

Çünkü insanlar yıllar boyunca hiç soru sormadan durur

Hayata atıldığımda da eğitim sistemini sorgulamaya devam ettim (ki bu sorgulamalardan biri yüzünden lise son sınıfta bir okuldan daha atılmıştım).

Benden sonra eğitim (ve sınav) sistemi galiba yüz elli defa daha değişti ama özünde hala aynı çarpık sistemin kurbanı nice insan, ne için olduğunu tam anlayamadığı süreçlerde, yeteneklerini körelterek, hayatını erteleyerek, hayallerinden vazgeçerek hayat söndürmeye devam ediyor. Sonuçta bir şey olabilen de toplamın içinde bir zerreden ibaret. Geri dönüp hesap soracağımız kimse de yok üstelik.

Okullara veda ettikten seneler sonra bir TED konferansında hayatını eğitim sistemini sorgulamaya adamış bir akademisyenle tanıştım: Sir Ken Robinson. İzlemenizi şiddetle tavsiye ederim (Türkçe altyazılı).

Bu yazı M. Serdar Kuzuloğlu tarafından yazıldı. Orjinal yazıya https://www.mserdark.com/kulyutmaz-kafasinda-egitim/ adresinden de ulaşabilirsiniz.

M. Serdar Kuzuloglu

M. Serdar Kuzuloglu

İnternet Ekipler Amiri

Teknoloji ve trendler alanında derin bilgiye sahip, eğitim ve bilişim dünyasını buluşturan içerikler üreten deneyimli bir gazeteci ve yazar. Blogumuzda, dijital dönüşüm ve güncel teknolojilere dair ilham verici yazılarıyla katkı sunmaktadır.

Yorumlar

Eğitim sistemimizin çarpıklıklarını çok güzel özetlemişsiniz. Özellikle sınavlara önem verilmesi yüzünden gerçek öğrenmenin göz ardı edilmesi beni çok rahatsız ediyor. Keşke bu sorunlara çözüm bulunsa.

Talha Deniz


Yazınızda ifade ettiğiniz konularla tamamen hemfikirim. Okullarımızda ezberci eğitim verilmesi, öğrencilerin yaratıcılıklarını ve eleştirel düşünme becerilerini köreltiyor. Umarım gelecekte daha yenilikçi ve öğrenci merkezli bir eğitim sistemine geçilir.

Zümra Yılmaz


Kendini eğitim sistemini sorgulamaya adamış Sir Ken Robinson'ın çalışmalarından haberdar olmak beni çok mutlu etti. TED konferansında yaptığı konuşmayı mutlaka izleyeceğim. Eğitim sistemimizle ilgili sorunlara dair alternatif bakış açıları öğrenmek çok önemli.

Emircan Turhanlı


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Eğitim Bilimleri Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.