Öğrendiğiniz yeni bir şeyi öğrenir öğrenmez unutmaya başladığınızı biliyor muydunuz?
Araştırmalara göre;
İlk 20 dk.da öğrendiklerinizden geriye %60'ı,
1 saat sonunda %45'i,
1 gün sonra %30'u,
1 ay sonra ise sadece %20'si zihninizde kalabiliyor. Bu durumu değiştirmek mümkün. Bunun için 5 maddelik bir eylem planı oluşturulmuş.
İşte maddeler:
- Birebir anlatım.
- Gözden Geçirme.
- Sıklıkla pratik yapma.
- Problemi dağınık çözme.
- Metinleri resimlerle eşleştirme.
Öğrendiklerinizi başka bir arkadaşınıza anlatmak yukarıda bildirilen sürelerde zihinden kaybolan bilgilerin tekrar yerine gelmesini ve kalıcılığının artmasını sağlıyor.
Araştırmalar, düzenli tekrarın öğrencinin öğrendiklerini sürekli hatırlaması için büyük katkı sağlıyor ve kalıcılığı artırıyor.
Onlarca araştırma sonucu gösteriyor ki, öğrenilen konu üzerinde düzenli pratik yapma, öğrenmenin kısa dönemden uzun dönem öğrenmeye dönmesinde önemli bir rol alıyor.
Benzer kavramları ve problemlerin bir arada gruplanmaması gerekiyor. Kavramlarla karıştırılmış olarak muhattap olmak derin öğrenmeyi de beraberinde getiriyor.
Öğrenmenin en kolay ve kalıcı yollarından biri de öğrenileni hem okumak hem de görmek.
Son maddeye istinaden biz de sizlerle bu maddelerin bir de videosunu paylaşmak istedik. Edutopia'nın bu konu ile ilgili hazırladığı video aşağıdadır.
Bir yorum yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.