Eğitim Bilimleri

Düşünen Eğitim Sistemi

Düşünen Eğitim Sistemi

Geçenlerde bir X paylaşımı gördüm. Bir öğretmen arkadaşımızın serzenişini içeriyordu. Serzeniş sebebi de şu; öğrencilere düşünmeyi unutturduk.

Bu konuda bir çok makale bulabilirsiniz, özellikle sosyal medya dünyasında da eğitimcilerin hesaplarında bir çok paylaşımla karşı karşıya kalabilirsiniz. Sebep olarak eğitim sistemimiz merkeze alınarak türlü fikirler sizin dahi aklınıza geliyordur.

Önce paylaşımın ekran görüntüsünü sizinle paylaşayım, benim de bir kaç söyleyeceğim söz var.

Bir açıdan bakarsanız hocamın yorumu doğrudur. Sorgusuz, sualsiz cevap veriyorlarsa düşünmemişlerdir muhtemelen. Burada öğrenciye 1 suç bulacaksak kendimize kaç birim alacağız?

Eğitim sistemimimiz şöyle kötü, böyle demode, amanin şöyle berbat diyoruz da arkadaş eğitim sisteminin en büyük neferleri kim acaba? Kimden müteşekkil bir sistem bu?

Şimdi bir de yukarıdaki soruya farklı bir bakış açısıyla yaklaşan başka bir meslektaşımızın bu paylaşıma cevaben yazdığı yoruma bakalım.

Merhaba; müsadenizle farklı bakış açısında yorum yapacağım;

Düşünüyorum, cevap a şıkkı 3 olamaz çünkü 3 yaşında ehliyet almak mümkün değil.

D şıkkı da olamaz 300 yaşında insan yok dünyada.

Geriye B yada C Şıkkı kalıyor,

B şıkkı 20 olması da mümkün değil çünkü otobüs kullanmak için E ehliyeti gerekiyor ve 22 yaşından önce bu ehliyeti almak kanunen mümkün değil.

Demekki cevap C şıkkı 40 oluyor. Başka seçenek kalmadı çünkü :-)

Öğrencileriniz düşünmüş te olabilirler, haksızlık yapmayın lütfen. :-)

Peki bu da doğru değil mi? Doğru.

O zaman bu eğitim sisteminin değişmez saha elemanları olarak önce kendi bakış açımızdan başlayarak tüm geleceği etkileyen bir akım başlatamaz mıyız? Başlatırız.

Bu bir amiyane tabirle "gaz" verme cümlesi değil, "inanç" cümlesidir.

Boşa dememişler, inanmak başarmanın yarısıdır diye. Bunu sevgili öğrencilerinize uygulayarak göstermek ister misiniz?

Cüneyt Ali Mert

Cüneyt Ali Mert

Öğretmen, Eğitim Yöneticisi, Yazılım Geliştirici

Yazılım geliştirme alanında uzun yıllar deneyime sahip, eğitim hayatı boyunca yazılımın içinde yer almış, hem geliştirici hem de eğitmen olarak önemli tecrübeler edinmiş bir profesyonel. Kapsamlı bilgi birikimine sahip yetkin bir geliştirici.

Yorumlar

Her zaman öğrencileri düşünmemeye iten taraf olarak eğitim sistemini suçlamak kolay. Ancak öğretmenler olarak bizlerin de kendi bakış açımızı değiştirerek öğrencileri düşünmeye teşvik etmemiz gerekiyor. Bu yorumlar, bu konuda farkındalık yaratmada oldukça etkili.

Nazan Arslan


Öğretmen arkadaşımızın serzenişinde haklılık payı var. Öğrencilerimize soru sorma ve yorum yapma becerilerini geliştirmek için daha fazla fırsat vermeliyiz. Farklı bakış açılarını değerlendirmek, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için çok önemli.

Nilgün Demircan


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Eğitim Bilimleri Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.