Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/gelecekegitimde.com/httpdocs/wp-includes/post-template.php on line 284
Online Eğitim Yöntemleri İle İlgili Tavsiyeler | Gelecek Eğitimde Platformu
Kategoriler: Gelecek EğitimdeSlider

Online Eğitim Yöntemleri İle İlgili Tavsiyeler

Dünyadaki Corona virüs salgınından sonra Türkiye’de vaka görülmesiyle Milli Eğitim Bakanlığı okullara bir müddet ara verildiğini duyurdu ve eğitimin online yapılar üzerinden devam edeceğini bildirdi. Bu konuda zaten girişimde bulunan çokta özel öğretim kurumları da var.

Didem Yeşil son 5 yıldır dijital eğitim programlarının tasarım ve koordinasyonunda görev almış bir eğitimci. Bu konuda tecrübeleri çokça fazla.

Didem hanım tecrübelerini paylaştığı Twitter paylaşımını sizlerle paylaşıyoruz.


1. Son 5 yıldır dijital eğitim programlarının tasarım ve koordinasyonunda görev alan biri olarak, şu sıralar dersler/eğitimler online ortamlara taşınırken dikkatimi çeken ve önemsediğim birkaç konuyu paylaşmak isterim.

2. Hızlı ve pratik hareket edilmesi gereken bir zamandayız, bazı gözlem ve önerilerim bu dar zaman aralığı için değil; daha ziyade geneldir.

3. Halihazırda “dijital”i ajandasında öne almış, dijital altyapısı, stratejisi ve deneyimi olan kurumlar duruma kolayca adapte oldu. Tam tersine dijitalde deneyimsiz olanlar için de, tatsız bir nedenle de olsa, dijital çağa adapte olmak için bu önemli bir fırsat olarak görülmeli.

4. Yüz yüze gerçekleştirebildiğiniz (bedensel aktivite gerektirmeyen) hemen hemen her konudaki eğitimi, deneyim kalitesinden ödün vermeden ve hatta – iyi tasarlarsanız- daha da verimli şekilde online’da gerçekleştirmek mümkündür.

5. Aklınıza gelmeyecek kadar fazla dijital araç ve platform artık mevcut. Dolayısıyla online öğrenme, ikinci kalite veya değeri daha düşük bir eğitim formatı değildir. Mevcut şartlarda B planı olarak görülse de esasında yeni norm budur.

6. Yüz yüze bir eğitimi online ortama taşımak, olduğu haliyle birebir online’a transfer etmek anlamına gelmez: yeniden tasarım sürecidir, çünkü dinamikleri ve pedagojisi farklıdır. Bunun için online eğitim bilgi ve tecrübesi olan kişilere danışılmalıdır…..

7. Eğitim teknologları, “instructional designer” gibi kişiler bu alanda uzman kişilerdir. Online eğitim iyi tasarlandığında, sosyal ve tam öğrenmeye yer açan, aktif ve motive edici bir eğitim formatıdır (Skype üzerinden 2 saat boyunca konu anlatmanın ötesidir).

8. Yeniden tasarımda bakılacak başlıca alanlar:

Dijital içerikler: Video, makale vb destekleyici materyalleriniz mevcut mu? Çekilmiş bir videonuz yoksa Youtube her zaman bir kurtarıcı olabilir. Web tabanlı canlı ders yapıyorsanız, her bilgiyi aktarmak zorunda değilsiniz….

9. Aktarmak istediğiniz bilgilerin bir kısmını materyal olarak önden verin, canlı derste daha çok soru-cevap veya tartışma yapın.

10. Ölçme ve değerlendirme metodları: Wooclap, Kahoot, Mentimeter (bknz.) gibi birçok farklı dijital araçla öğrenmeyi ölçmek mümkün.

11. İletişim kanalları: Herkesin birbirine kolayca ulaşabileceği Slack gibi platformlar önem kazanıyor.

12. İş birliği/ birlikte öğrenmeye olanak tanıyacak senkron veya asenkron fırsatlar: Google Drive gibi işbirliği araçlarını, Padlet vb araçları da beyin fırtınası ve grup çalışması için kullanabilirsiniz.

13. Uzaktan destek mekanizması: Özellikle insan desteği kritik.

14. Sorunsuz ve hızlı çalışan, kolay anlaşılır ve test edilmiş dijital altyapı ve araçlar: Olabildiğince az ve öz platform seçilmeli. En önemlisi bir LMS’iniz var mı?

15. Birkaç faydalı kaynak:

Quality Matters, online ders/eğitim tasarımında muazzam rehberleri olan bir platform. Buradan online ders hazırlama rubric’lerine göz atabilirsiniz: Quality Assurance Begins with a Set of Standards.

16. Müthiş bir çeviklik örneği websitesi: https://techagainstcoronavirus.com/edu/ Buradan amaca uygun dijital araçları görüntüleyebilrsiniz.

17. Stanford Üniversitesi’nin online dersler için hazırladığı geniş kapsamlı bir rehber de burada.

18. Online eğitim duayeni Tony Bates’ten konuya ilişkin bir blog yazısı: https://tonybates.ca/2020/03/09/advice-to-those-about-to-teach-online-because-of-the-corona-virus/

19. Online derslerinizde Zoom kullanıyorsanız websitemdeki son yazıya da göz atabilirsiniz.
Gelecek Eğitimde

Paylaş
tarafından yayınlandı
Gelecek Eğitimde
Etiketler: asenkroncanlı eğitimcoronacoronavirusEğitimMEBonlinesenkron

Son Paylaşımlar

  • Eğitim.
  • Etkinlikler
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

4. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne Başvurular Başladı

Değerli Okul Öncesi Eğitim Gönüllüsü, Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız Okul Öncesi Eğitim Zirvesi'ni 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde online olarak düzenleyeceğimizi…

3 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim
  • Yenilik.

Google Meet’e Gelecek Yenilikler

Okullar önümüzdeki dönem başlarken, nerede olursa olsun öğretme ve öğrenmeyi desteklemek için Meet ve Classroom'a getirdiğimiz birçok yeni özelliği paylaşmaktan…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Slider
  • Yenilik.

Antalya’da Doğa ile İç İçe, Organik Bir Anaokulu

Her ne kadar güncel olmasa da Covid-19'un oluşturduğu tehlikeden dolayı insanların doğayla daha iç içe olması sebebiyle bu haberi sizlerle…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

Öğretmenlik, İnce Düşünmeyi de Gerektirir

Adam 48 yıl önceki ilkokul öğretmenini parkta görünce, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" dedi. İhtiyar öğretmen: - Hayır…

4 sene önce
  • Doğan Ceylan
  • Eğitim.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim

MEB Uzaktan Eğitimi Nasıl Etkili Kılar?

MEB 23 Mart itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde uzaktan eğitimi başlattı. Eğitimler EBA tv üzerinden öğretmenlerin anlattığı derslerle yapılıyor.…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider

Prof.Dr. Erhan Erkut hocadan; Mezuna Kalmak mı Kalmamak mı?

Ben ortaöğretimimi alırken “sınıfta kalmak” vardı. Hatta bizim sınıfın önemli bir bölümü bir veya iki yıl sonra mezun olabilmişti. Sonra…

4 sene önce

Bu web sitesi cookie kullanır.