Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/gelecekegitimde.com/httpdocs/wp-includes/post-template.php on line 284
Hızlı Okuma İçin Yeni Moda Teknik: Kuantum Hızlı Okuma | Gelecek Eğitimde Platformu
Kategoriler: Cüneyt Ali MertEğitim.Slider

Hızlı Okuma İçin Yeni Moda Teknik: Kuantum Hızlı Okuma

Çin’de hızlı okuma kursları Kuantum Hızlı Okuma tekniği ile hızlı okumaya çalışanların sayısı günden güne artıyor. Hızlı okuma kursları bu teknik ile öğrencilerine dakikada 20 bin kelime okumayı vadediyor. Avrupanın en hızlı okuyan kişisi olan Dan Holloway’in dakika 1700 kelime okuduğu düşünüldüğünde sayının çok yüksek olduğu anlaşılıyor.

Çin’de bir çok şovu da yapılan yöntemde öğrencilerin kitabın sayfalarını hızlıca çevirdiği ve sanki bir kart karma işlemi yapıyormuş gibi kitap okumaya çalıştığı görülüyor. Çinli uzmanlar sayfaları hızlıca çevirdiklerinde öğrencilerin zihninde görüntüler oluştuğunu ve bu sayede kitabın içeriği ile ilgili fikir sahibi olduklarını iddia ediyorlar.

Peki, Kuantum Hızlı Okuma Nedir?

Makoto Shichida’nın kuantum hızlı okuma yöntemi için yazmış olduğu makalenin çevirisi aşağıdadır.

Kuantum Hızlı Okuma

Eski uygarlıklarda sağ beyin aktivitesi iyi gelişti. Eski insanlar telefonlar, radarlar, arabalar ve diğer teknoloji türlerinden mahrumdu. Bu sınırlamaya rağmen, daha yüksek duyular kullanarak, mesafe sınırlamalarını aşabilirlerdi. Modern insanlar olarak bizler baskın olarak beynimizi terk eder; bilgi edinmek için dil ve sıralı öğrenmeyi kullanırız. Bu sıkıcı ve uzun bir süreçtir. Sol beyin temelli eğitim, sağ beyin aktivitesini bulanıklaştırır ve bunun sonucunda ortaya çıkan öğrenci hayal kırıklığına, sınıftaki memnuniyetsizliğe katkıda bulunur.

Doktorlar ve bilim insanları, ‘Savants’ sendromu olan kişilerin ortaya çıkmasıyla sağ beynin farkında oldular. Bu insanlar genellikle fotoğrafik hafıza olarak adlandırılan muazzam ezberleme becerilerine sahipti. Karmaşık denklemleri hesaplama yetenekleri neredeyse anında ve doğruydu. Kısacası, dünyayı görüntüler ve desenler açısından gördüler. Bu, sağ beynin etki alanıdır.

Benzersiz olmaktan uzak, hepimiz bu yeteneklere sahibiz. Doğumda, sağ beynimiz tamamen aktiftir. Anneler ve babalar çocuklarıyla telepati yoluyla iletişim kurabilirler. Ne kadar sıklıkla çığlık atan bir bebeği olan gergin bir anne gördünüz?Anne sakinleştikçe, sevip okşadı, çocuğun uyumu yeniden sağlandı. Altı yaşına kadar bu yetenek mevcut. Uyarılmadığı takdirde yetenek azalacak ve uykuda kalacaktır (uykuda sönmemiş).

Çocuklar eskiden hayal ettiğimizden çok daha hızlı öğreniyorlardı. Yaratılış gereği, etraflarındaki yaşamla çok uyumludurlar. Çocuklar çok kutsaldır; Küçük bir çocuktan gelen tavsiyeler, çoğu zaman yıllarının ötesinde bilgeliği gösterir. Basit bir dizi adımın kullanılması: (namazın çok bilinmeyen bir faydası da sağ beyinin potansiyellerini ortaya çıkartması),nefes alma ve görüntüleme; sağ beyin, önceden imkansız olduğu düşünülen potansiyeli ortaya çıkarmak için aşamalı olarak aktive edilir.

Erken eğitim optimal olsa da, bu yetenekleri kendi içinde uyandırmak için asla geç değildir. Sağ ön lobda, daha önce sessiz bir alan olduğu düşünülen alan, bu harika yeteneklerin bulunduğu alandır. Kuantum Hızlı Okuma‘yı kullanırken, beyin topografyası, sessiz bölge olarak adlandırılan teta beyin dalgası aktivitesinde bir artış gösterir. Bu tür bir beyin dalgası çalışma için uygundur.

Sağ Beynin Benzersiz İşlevleri

Sağ beynin işlevleri arasında; ESP veya görme duyusu, duyma, koku alma ve dokunma duyusu, sağ beyin duyusal algı (bütünsel zihin), sağ beyin aritmetik, sağ beyin hafızası ve sağ beyin akustik zift (mükemmel zift). kalıcı ve sağ beyin düşünceleri ilham kaynağı olarak gelir. Beynin bu yarısında aşağıdaki benzersiz fakülteler bulunur; rezonans fonksiyonu, görüntüleme / görselleştirme fonksiyonu, yüksek hızlı kütle ezberleme ve yüksek hızlı otomatik işlem fonksiyonudur.

QSR (Kuantum Hızı Okuma) Tekniği

Basit bir dizi adımın kullanılması: meditasyon(biz eğer kılarsak, günde 5 vakit namaz ile bu adımı atıyoruz) nefes alma ve görüntüleme; sağ beyin aşamalı olarak harekete geçirilir. Bir sonraki adım atılmadan önce net görüntüleme güçleri mevcut olmalıdır.
Çocuklar sabit görüntüler oluşturup tutabildiklerinde hızlıca kitaplar arasında dolaşmaya başlarlar.

QSR çocuğun doğal yeteneklerinden veya yeteneklerinden biridir. Bu, kitabın sayfalarını hızla çevirerek yapılır. Yazılı kelimeyi okumaya önem verilmez.

Kitaptan gelen titreşimler algılanır, renklere ve sonra görüntülere dönüştürülür. Görüntüler görülebilir ve içerik anında anlaşılabilir. Kör adamla filin benzetmesi gibidir. Görebilen bir adam anında ondan önce bir fil olduğunu anlayabilir ve bilir. Kör bir adam aynı sonuca ulaşmak için özenle hissetmeli, koklamalı ve hissetmelidir.

Sağ beyin bilgiyi yüksek hızda işler, kelimelerin resimlere dönüşmesine ve resimlerin birleştirilmesine ve resimler olmasına izin verir. Rezonans sağ beyin işlevidir, yani bilgiyi evrensel bir şekilde iletme yeteneğidir. Böylece metnin dili anlamsız hale gelir. Kitaptan çıkan renkler anlama düzeyini yansıtır.

Kırmızıdan sarıya, zayıf anlama seviyelerini gösterir. Çocuk henüz konsepte rastlamamış olabilir ve onu kavrayamaz.
Mordan yeşile, iyi anlaşıldığını gösterir.
Beyaz ışık evrensel anlayışı, yani toplumda işbirliği ve dostluk ihtiyacını belirtir.

Kaynak: Makoto Shichida

Cüneyt Ali Mert

Paylaş
tarafından yayınlandı
Cüneyt Ali Mert
Etiketler: hızlı okumakuantum hızlı okumaokumateknikyöntem

Son Paylaşımlar

  • Eğitim.
  • Etkinlikler
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

4. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne Başvurular Başladı

Değerli Okul Öncesi Eğitim Gönüllüsü, Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız Okul Öncesi Eğitim Zirvesi'ni 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde online olarak düzenleyeceğimizi…

3 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim
  • Yenilik.

Google Meet’e Gelecek Yenilikler

Okullar önümüzdeki dönem başlarken, nerede olursa olsun öğretme ve öğrenmeyi desteklemek için Meet ve Classroom'a getirdiğimiz birçok yeni özelliği paylaşmaktan…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Slider
  • Yenilik.

Antalya’da Doğa ile İç İçe, Organik Bir Anaokulu

Her ne kadar güncel olmasa da Covid-19'un oluşturduğu tehlikeden dolayı insanların doğayla daha iç içe olması sebebiyle bu haberi sizlerle…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

Öğretmenlik, İnce Düşünmeyi de Gerektirir

Adam 48 yıl önceki ilkokul öğretmenini parkta görünce, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" dedi. İhtiyar öğretmen: - Hayır…

4 sene önce
  • Doğan Ceylan
  • Eğitim.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim

MEB Uzaktan Eğitimi Nasıl Etkili Kılar?

MEB 23 Mart itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde uzaktan eğitimi başlattı. Eğitimler EBA tv üzerinden öğretmenlerin anlattığı derslerle yapılıyor.…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider

Prof.Dr. Erhan Erkut hocadan; Mezuna Kalmak mı Kalmamak mı?

Ben ortaöğretimimi alırken “sınıfta kalmak” vardı. Hatta bizim sınıfın önemli bir bölümü bir veya iki yıl sonra mezun olabilmişti. Sonra…

4 sene önce

Bu web sitesi cookie kullanır.