Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/gelecekegitimde.com/httpdocs/wp-includes/post-template.php on line 284
Şu tableti yasaklasak da mı saklasak! | Gelecek Eğitimde Platformu
Kategoriler: Eğitim.Mehmet Salih UyanSlider

Şu tableti yasaklasak da mı saklasak!

Sömestir tatili yaklaşırken, anne babaları tatil endişesi sardı. Çünkü tatillerde evdeki tablet savaşları kızışıyor. Okul zamanı uygulanan kurallar esnerken, ebeveynler gerim gerim geriliyor.
Maalesef tablet ve diğer akıllı cihazlar, tatil dönemlerinde birçok evde mesai mefhumu gözetmeden çalışıyor.
Okul ve tatil zamanlarında uygulanan kurallar arasında elbette bir fark olabilir. Ama okullar tatile girince çocukların zıvanadan çıkması hoş bir durum değil.
Bu durum dört ay diyet yapıp on kilo veren bir kişinin, iki hafta çılgınlar gibi yiyerek verdiği bütün kiloları geri almasına benziyor.
O yüzden karne için geri sayımın başladığı bugünlerde çocuklarınızla oturup ekran mesai saatlerini düzenleyin.
Ve iki haftalık tatilin çocuğunuzun bütün dengesini altüst etmesine izin vermeyin!

Tableti iyi emellere alet etmek

Tatilde tablet kullanım şartlarını karne notlarına göre düzenlemek de hiç iyi bir fikir değil. Çünkü çocuğunuzun notlarının, tatilde ekran karşısında geçireceği saatlerle hiçbir alakası yok!
Ödül ve ceza sisteminin çocuk eğitiminde bir yeri var elbette. Ama birçok anne baba bu sistemi yanlış uyguluyor.
Şöyle ki;
Çocukların tablete çok düşkün olduğunu fark edince, ödül ve ceza sistemimizin tam merkezine tableti yerleştiriyoruz.
Çocuk sınavdan yüksek puan alıyor, ödül olarak o gün tabletle oynama süresini iki katına çıkarıyoruz. Veya tam tersi, çocuk yatağını toplamıyor, üç gün tableti veya telefonu yasaklıyoruz.
Ama bu zihniyetle attığımız her adım, akıllı cihazları çocukların gözünde daha değerli bir hâle getiriyor. Çok ilgisi olmayan çocuklar bile, bizim yüzümüzden bir süre sonra tablet müptelası hâline geliyor.

Peki ne yapmak lazım?

Cevap oldukça basit. Ödül verirken de ceza verirken de konudan ayrılmamak lazım.
Yani ödül veya ceza gerektiren davranış hangi alandaysa, o alanda kalmak gerekir. Çünkü ceza olarak tarif ettiğimiz durum aslında yapılan yanlış bir davranış sonucunda bedel ödemektir.
Eğer çocuk, hatalarının bir bedeli olduğunu öğrenirse, daha dikkatli olacaktır. Ama yanlış yapılan konudan bağımsız bir şekilde cezalandırıldığını düşünürse, yanlış davranışlarına devam eder.
“Eğer yemeğini yemezsen tabletle oynayamazsın!” dediğiniz bir çocuk için yemek yememek artık bir seçenek hâline gelir. İçinden, “Bu akşam da tabet oynamayıveririm” diye düşünerek yemeğini de yemez.
Ve tabletin hayatın her alanında etkisi olan çok değerli bir şey olduğunu düşünür.
Bu durumda yapılması gereken şey, “Eğer yemeğini şimdi yemezsen, yatana kadar başka bir şey yiyemezsin” deyip sofradan kaldırmak olmalıdır. Gece boyunca aç gezen çocuk sonraki gün bunu hatırlayıp sofrada daha temkinli olacaktır.
Eğer çocuğunuz tablette sizin izin vermediğiniz bazı uygulamalar indirdiyse, tableti üç gün kullanamayacağını söyleyebilirsiniz. Bu gayet normal.
Ama sınıfta bir arkadaşına kötü davrandıysa, tablet yasaklanmaz. Çünkü iki konunun birbiriyle alakası yok.
Böyle yaparsanız davranışı değil, çocuğu cezalandırmış olursunuz.
Doğalgaz faturasını ödemeyen kişinin gazı kesilir. Trafik kurallarını üst üste ihlal eden kişinin de ehliyetine el konur.
Eğer içkili araba kullanan bir adamın doğalgazını keserseniz gayet saçma olur.
Ödül için de aynı durum geçerli. Karnesi çok iyi olan bir çocuğa hediye alınabilir. Ama ders başarısından dolayı çocuğa Telekom şirketleri gibi bedava tablet dakikası verilmez.
Bu davranış biçimi, çocuklarımızın tablet aşkını alevlendirmekten başka bir işe yaramaz.

Ayna

Son olarak bir hatırlatma yapalım. Eğer siz ebeveyn olarak ekrana yapışık bir hâlde yaşıyorsanız, yukarıda yazılanların hiçbir önemi kalmıyor.
Sağ eliyle çocuğun başını okşayıp sol eliyle mail yazan babalar, çocuğu ödev yaparken şeker patlatan annelere sesleniyorum!
Eğer akşam yemeğinde salata tabağının yanında cep telefonunuz duruyorsa, araba sürerken mesaj atıyorsanız veya internet başındayken size okul maceralarını anlatan çocuğunuzu kovalıyorsanız yapacak pek bir şey yok.
Lütfen çocuğunuza kızmayın!
Onlar sadece dünyada en çok sevdikleri iki insanı taklit etmeye çalışıyorlar.

Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr

Salih Uyan

Paylaş
tarafından yayınlandı
Salih Uyan
Etiketler: ara tatilcezaebeveynEğitimevkızmaödüllendirmeörneksömestirsömestrtabletyarıyıl tatili

Son Paylaşımlar

  • Eğitim.
  • Etkinlikler
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

4. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne Başvurular Başladı

Değerli Okul Öncesi Eğitim Gönüllüsü, Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız Okul Öncesi Eğitim Zirvesi'ni 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde online olarak düzenleyeceğimizi…

3 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim
  • Yenilik.

Google Meet’e Gelecek Yenilikler

Okullar önümüzdeki dönem başlarken, nerede olursa olsun öğretme ve öğrenmeyi desteklemek için Meet ve Classroom'a getirdiğimiz birçok yeni özelliği paylaşmaktan…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Slider
  • Yenilik.

Antalya’da Doğa ile İç İçe, Organik Bir Anaokulu

Her ne kadar güncel olmasa da Covid-19'un oluşturduğu tehlikeden dolayı insanların doğayla daha iç içe olması sebebiyle bu haberi sizlerle…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

Öğretmenlik, İnce Düşünmeyi de Gerektirir

Adam 48 yıl önceki ilkokul öğretmenini parkta görünce, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" dedi. İhtiyar öğretmen: - Hayır…

4 sene önce
  • Doğan Ceylan
  • Eğitim.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim

MEB Uzaktan Eğitimi Nasıl Etkili Kılar?

MEB 23 Mart itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde uzaktan eğitimi başlattı. Eğitimler EBA tv üzerinden öğretmenlerin anlattığı derslerle yapılıyor.…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider

Prof.Dr. Erhan Erkut hocadan; Mezuna Kalmak mı Kalmamak mı?

Ben ortaöğretimimi alırken “sınıfta kalmak” vardı. Hatta bizim sınıfın önemli bir bölümü bir veya iki yıl sonra mezun olabilmişti. Sonra…

4 sene önce

Bu web sitesi cookie kullanır.