Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/gelecekegitimde.com/httpdocs/wp-includes/post-template.php on line 284
Olağanüstü Yetenekli Çocukların 5 Özelliği | Gelecek Eğitimde Platformu
Kategoriler: Eğitim.Gelecek EğitimdeSlider

Olağanüstü Yetenekli Çocukların 5 Özelliği

Evde veya okulda, olağanüstü yetenekli veya üstün zekalı bir çocuğa sahip olmak zorlu bir durum olabilir.

Potansiyellerini kullanmaları için onları teşvik ederek ve kurdukları ilişkileri geliştirmeleri konusunda destek olarak onlara yardım edebilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü dünyadaki çocukların yüzde 2’sinin olağanüstü yetenekli çocuklar olduğunu söylüyor. Yani olağanüstü yetenekli çocuklar ailenizde, okulunuzda ve çevrenizdeler.

Eğitim sistemi veya psikoloji ya da psikopedagoji alanındaki uzmanlar her zaman olağanüstü yetenekli çocukları fark edemiyorlar.

Bu çocukların çok az bir kısmı potansiyellerine ulaşmak için ihtiyaç duydukları desteği görüyorlar.

Bu olağanüstü yetenekli çocukların cinsiyeti kızsa ya da sosyo-ekonomik statüsü düşük bir aileden geliyorlarsa, onların farkına varmak daha da zorlaşıyor.

Farkına varılmayan bu durumla ilgili pek çok efsane ve yanlış inanç da var. Eğer bu çocuklar çok sessizse, neredeyse görünmez gibilerse onlara Dikkat Eksikliği Bozukluğu (ADD) (hiperaktiviteli veya hiperaktivitesiz), bipolar bozukluk veya Asperger Sendromu gibi yanlış tanılar konabiliyor.

Yetenekli çocukların nasıl farkına varılır?

Pek çok uzman bir çocuğun çok yetenekli olduğunu anlamak için en azından 5 veya 6 yaşında olması gerektiğini söyler. Ancak bir başka kesim de 2 – 4 yaş aralığında belirtilerin görülebileceğini söylerler.

Ayrıca, olağanüstü yetenekli olunmasıyla akademik performansın çok yüksek olmasının birbirine karıştırılması yaygındır.

Olağanüstü yetenekli bir çocuk elbette çok zeki olabilir ancak çok farklı bir zekaya sahiptir. Kötü değil de ortalama notlar alıyor olabilir.

Ne yazık ki insanlar sıklıkla olağanüstü yetenekli çocukların temel özelliklerini yanlış yorumlarlar.

Amerika, Denver’daki Gifter Development Center’ın kurucusu Klinik Psikolog Linda Kreger Silverman’a göre olağanüstü yetenekli çocuklar belli özelliklere sahiplerdir. Bu özellikler şöyle sıralanabilir:

  • Bazı sorumluluklarını yapmamalarını veya okula gitmek istememelerini zekice açıklamaları
  • Hikaye yaratma, harika şakalar veya kelime oyunları yapma konusunda yüksek kapasite sahibi olmaları
  • Genellikle ebeveynlerini veya öğretmenlerini utandıracak akıllıca sorular sormaları
  • Tutku duydukları bir konuya kendilerini adamaları
  • Olağan dışı şekilde gerçekleştirdikleri bazı alışkanlıklarının olması
  • Adil olmayan durumların farkına varabilmeleri ve kendilerini savunamayanları savunmaları
  • Kaotik anlarda sakin kalabilmeleri

Başlıca Özellikler: Aşırı heyecanlı olmak

Genellikle eğitimciler ve psikologlar olağanüstü yetenekli çocukların gelişimleri esnasında farklı konularda yaşadıkları aşırı heyecanın farkına varmazlar. Bu da genellikle yanlış tanı konulmasına yol açar.

1. Psikomotor Aşırı Heyecan

Olağanüstü yetenekli çocuklar sıkıldıklarında etrafta dolanırlar. Dönem dönem dikkat sorunu yaşıyormuş ve hiperaktifmiş gibi görünürler. Sonuç olarak sözlü ve fiziksel heyecanları Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yaşıyormuş gibi görünmelerine sebep olabilir (ADHD).

Eğer çocuk bir şeyi yapmak isterse veya kendini onun için büyüleyici veya çekici olan bir şeye kaptırırsa, konsantrasyon seviyesi aynı yaştaki çocuklara göre çok daha yüksek olacaktır. Etraflarındaki her şeyi unuturlar.

Ancak başarmak istedikleri şeyi başaramazlarsa öfkelenme ihtimalleri de vardır. Bu, onlara nasıl yöneteceklerini öğretmemiz gereken bir duygudur.

2. Çok yoğun çalışan zihin

Olağanüstü yetenekli çocuklar doymak bilmez bir şekilde meraklıdırlar. Bazen tüm enerjilerini tek bir şeyin üzerine yoğunlaştırırlar.

Bu merak nedeniyle bazen ebeveynleri çocuğu anlamakta zorlanabilirler. Bu yüzden uzmanlar çocukta Asperger Sendromu olduğunu düşünebilirler.

3. Aşırı faal duygular

Ebeveynler genellikle olağanüstü yetenekli çocukların “çok yoğun ve aşırı” ya da “mutluluktan patlamak üzere.” gibi sözlerle tanımlarlar.

Çok duygusal olmaları nedeniyle, yetişkin olduklarında duyguları onlar için bir avantaja dönüşebilir. Ancak çocukluk döneminde hiç alakaları olmasa bile bu çocuklara bipolar bozukluk teşhisi konabilir.

  • Hassasiyetleri nedeniyle filmdeki bir karakterin başına gelenler için ağlayabilir, sosyal adalet, şiddet ve çevresel sorunlar gibi konularla ilgili endişe duyabilirler. Yani sosyal açıdan bilinçlidirler.

4. Aşırı faal duyular

Genellikle kıyafetlerindeki etiketler, sınıftaki gürültü, belli bazı kokular veya yüksek sesler onları rahatsız eder. Bu tür şeyleri o kadar yoğun algılarlar ki adeta beyinleri istila edilmiş gibi olur. Başka bir şey hakkında düşünemezler.

Genellikle ne öğretmenleri ne de ebeveynleri bu aşırı hassasiyeti anlayamaz. Çocukları çıldırmış gibi görürler. Halbuki bu tür durumlar çocukların bilerek yaptıkları şeyler değildir.

5. Aşırı faal hayal gücü

Olağanüstü yetenekli çocuklar “kendi dünyalarında yaşıyor” gibi görünürler. Örneğin okulda hissettikleri yalnızlıktan kaçabilmek için kolaylıkla yeni keşifler yapabilir, yeni hayaller kurabilir, farklı durumlar ve hayali arkadaşlar yaratabilirler.

Hayal alemine dalınca gerçeklerle hayali şeyleri karıştırmaya başlayabilirler. Genellikle hikayeler çizerler, yazarlar veya hayal ederler. Amaçları kendileri için o kadar da çekici ve teşvik edici olmayan gerçek dünyadan kaçmaktır.

Son tavsiyeler

Hamilelik veya bebeklik döneminde çocuğu hangi aktiviteye maruz bırakırsanız bırakın onu olağanüstü yetenekli bir çocuk haline getiremezsiniz. Olağanüstü yetenekli çocuklar o şekilde doğarlar.

Farklılıklarının farkına varmak ve onları geliştirmek zorlu bir mücadeledir. “Normal” olana alışmış durumdaki psikologları, öğretmenleri ve aile üyelerini şaşırtabilirler. Bu nedenle çocuğunuza mükemmel olması için değil tıpkı diğer çocuklar gibi mutlu olması için yardım etmelisiniz.

Olağanüstü yetenekli bir çocuğu izole etmenin bir anlamı yoktur. Onları yalnızca kendileri gibi olan çocuklarla bir arada tutmaya çalışmayın. Aslında yalnızca birkaç ülkede bu tür çocuklar için özel olarak hazırlanmış eğitim programları vardır.

Geleneksel okul sistemine uyum sağlamaları için onlara yardımcı olun ve nasıl arkadaş edineceklerini onlara öğretin. Ayrıca onlara, potansiyellerinin tamamına ulaşmaları için yardımcı olmak adına ilave seçenekler sunun.

Kaynak: sagligabiradim.com

Gelecek Eğitimde

Paylaş
tarafından yayınlandı
Gelecek Eğitimde
Etiketler: ADDADHDbeyinçocukDikkat Eksikliği BozukluğuDünya Sağlık ÖrgütüduyguebeveynEğitimfaal duygularhayal gücüheyecanhiperaktifhiperaktivitekonsantrasyonMEBöğrenciöğretmenolağanüstüÖzel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleripedagojipsikomotor heyecanpsikopedagojipsikoterapiRAMrehberliküstün yetenekliVeliyetenekli çocukzihin

Son Paylaşımlar

  • Eğitim.
  • Etkinlikler
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

4. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne Başvurular Başladı

Değerli Okul Öncesi Eğitim Gönüllüsü, Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız Okul Öncesi Eğitim Zirvesi'ni 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde online olarak düzenleyeceğimizi…

3 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim
  • Yenilik.

Google Meet’e Gelecek Yenilikler

Okullar önümüzdeki dönem başlarken, nerede olursa olsun öğretme ve öğrenmeyi desteklemek için Meet ve Classroom'a getirdiğimiz birçok yeni özelliği paylaşmaktan…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Slider
  • Yenilik.

Antalya’da Doğa ile İç İçe, Organik Bir Anaokulu

Her ne kadar güncel olmasa da Covid-19'un oluşturduğu tehlikeden dolayı insanların doğayla daha iç içe olması sebebiyle bu haberi sizlerle…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

Öğretmenlik, İnce Düşünmeyi de Gerektirir

Adam 48 yıl önceki ilkokul öğretmenini parkta görünce, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" dedi. İhtiyar öğretmen: - Hayır…

4 sene önce
  • Doğan Ceylan
  • Eğitim.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim

MEB Uzaktan Eğitimi Nasıl Etkili Kılar?

MEB 23 Mart itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde uzaktan eğitimi başlattı. Eğitimler EBA tv üzerinden öğretmenlerin anlattığı derslerle yapılıyor.…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider

Prof.Dr. Erhan Erkut hocadan; Mezuna Kalmak mı Kalmamak mı?

Ben ortaöğretimimi alırken “sınıfta kalmak” vardı. Hatta bizim sınıfın önemli bir bölümü bir veya iki yıl sonra mezun olabilmişti. Sonra…

4 sene önce

Bu web sitesi cookie kullanır.