Eğitim Teknolojileri

Bubi Tuzaklarına Örümcek Robotlu Çözüm

Bubi Tuzaklarına Örümcek Robotlu Çözüm

Erzincan'da iki üniversite öğrencisi, hurdacılardan topladıkları malzemelerle geliştirdikleri 3D yazıcı sayesinde sarp ve engebeli arazilerde kolayca ilerleyebilen ve bubi tuzakları ile kimyasal tehlike içeren durumlara müdahale edebilecek bir Örümcek Robot tasarladı.

Erzincan Üniversitesi (EÜ) Robot Teknolojileri ve Kullanımı Kulübü üyelerinden Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Mehmet Parlak ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği öğrencisi Sinan Karakaşoğlu, internetten gördükleri bir 3D yazıcıyı üretmek amacıyla çalışmalara başladılar.

İmkanların kısıtlı olması nedeniyle kentteki hurdacılardan topladıkları parçalarla söz konusu 3D yazıcıyı üretmeyi başaran Karakaşoğlu ve Parlak, ardından sarp ve engebeli arazide ilerleyebilen "Örümcek Robot" isimli robotu tasarladı.

Bubi Tuzaklarına Örümcek Robotlu Çözüm

Ürettikleri 3D yazıcı yardımıyla robotun büyük bir bölümünü tasarlayıp üreten öğrenciler, robotun özellikle şüpheli paket ve bubi tuzağı gibi durumlarda büyük avantaj sağlayacağını belirtti. Robotun kimyasal sensörler eklenmesi ile kimyasal olaylara da müdahale edebilmesi hedefleniyor.

Mehmet Parlak, konuyla ilgili olarak, "Ulaşılması güç, kaygan ve engebeli arazilerde tehlikeli durumlara müdahale edebilmesi için bu örümcek robotu tasarladık" dedi.

Bubi Tuzaklarına Örümcek Robotlu Çözüm

Robotun yazılımı tamamen bize ait

Parlak, robotun parçalarının tasarımının ve test platformunun büyük bir kısmını kendi 3D yazıcılarıyla ürettiklerini belirterek, "Çoğu robot tekerlekli sistemler üzerine kurulu; biz bunu aşmak istedik. Robotumuz, wi-fi kamerasıyla anlık görüntü aktarabiliyor, fotoğraf çekebiliyor ve risk analizleri yapabiliyor. Yazılımı tamamen bize ait." dedi.

Kulüp, robot yarışlarında başarısını kanıtladı

EÜ Robot Teknolojileri ve Kullanımı Kulübü danışmanı Öğretim Görevlisi Önder Yıldırım ise, kulübün 2015 yılında kurulduğunu ve yarışlarda önemli başarılar elde ettiğini belirtti. Marmara Üniversitesi’ndeki bir robot yarışmasında 120 robot arasında ilk 10'a girmeyi başardıklarını söyledi.

GE Editör Grubu

GE Editör Grubu

Site Yöneticisi

Gelecek Eğitimde Derneği, eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından 26 Mayıs 2014 tarihinde kuruldu. Öğretmenlerin eğitim bilimleri ve eğitim teknolojilerindeki değişimleri takip edebilmelerini sağlamayı ve onlar için vazgeçilemeyecek -temiz- bir bilgi kaynağı olmayı hedefliyoruz.

Yorumlar

Harika bir buluş. Özellikle de sarp arazilerdeki arama kurtarma operasyonlarında çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca kimyasal sensör ekleme fikri de çok mantıklı. Umarım bu projeye gereken destek sağlanır.

Rıza Bektaş


Erzincan'dan böyle bir inovasyonun çıkması beni gururlandırdı. Öğrencilerin imkanların kısıtlılığına rağmen böyle başarılı bir projeye imza atmaları takdir edilmeli. Örümcek Robot'un özellikle şüpheli paket ve bubi tuzaklarını tespit etmede kullanılması oldukça faydalı olacaktır.

Canan Demirtaş


Bir yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir. Gerekli özen gösterilmeden yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

Eğitim Teknolojileri Kategorisinde Son Yazılar

Gelecek Eğitimde Derneği

Gelecek Eğitimde Derneği, 26 Mayıs 2014’te eğitime gönül vermiş öğretmenler tarafından kuruldu. Amacımız, öğretmenlerin eğitim bilimleri ve teknolojilerdeki yenilikleri takip etmelerini sağlamak ve onlara güvenilir bir bilgi kaynağı sunmak. Eğitimle ilgili öğrendiğimiz her şeyi eğitim sevdalısı herkesle paylaşarak, birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.