Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/gelecekegitimde.com/httpdocs/wp-includes/post-template.php on line 284
Somutlaştırarak Öğrenme İle Kıpır Kıpır Dersler | Gelecek Eğitimde Platformu
Kategoriler: Eğitim.Osman Koç

Somutlaştırarak Öğrenme İle Kıpır Kıpır Dersler

İyi sınıf ve kaliteli dersin nasıl olacağına dair anlayış son yıllarda hızla değişiyor. Adeta bir askeri okul görünümündeki sınıf ortamı yıllardır öğretmenlerin arzu ettiği ders yapma şekliydi. Nesillerin değişimi, teknolojik gelişimler öğrenme şekillerini farklılaştırdığı gibi sınıf ortamları da bu görünümden hızlıca uzaklaştı. Eğitimciler hazırlıklı olmadıkları bu yeni ortamlarda nasıl ders yapacaklarını arar oldular. Artık öğrencilerin hem çok eğleneceği hem de kalıcı ve verimli öğrenmenin sağlanabileceği dersler yapmak her öğretmenin hedefleri arasında.

Son yıllarda bu konuda ardı ardına araştırmalar yapılıyor. Eğitimbilimciler ve tıpçıların ortak çalışmaları neticesinde gün geçmiyor ki yeni bir bilgi gazete manşetlerine düşmesin. Bu araştırmalardan birisi de, beyinde vücut hareketlerini kontrol eden bölge ile öğrenme arasındaki bağlantıyı aydınlattı.

Öğrencilerin eğitim sürecinde vücutlarını kullanması, başta alakasız ve mantıksız görünse de öğrenmenin sağlanmasında büyük önemi olduğu anlaşıldı. Araştırmacılar matematiksel hikaye anlatımında, örneğin kelime oyunlarında, vücudu kullanmanın matematik hakkındaki düşüncelerde değişiklik olduğunu gözlemlediler. Chicago Üniversitesi Psikoloji profesörlerinden Sian Beilock bu durumu “Vücudumuzu anlatımımızla bağlantılı olarak kullandığımızda daha zengin ve daha bütünsel bir anlama gerçekleşiyor.” şeklinde ifade ediyor.

Sian Beilock konuyu bir kelime oyunu içeren bir problem üzerinde değerlendiriyor:

Bir hayvanat bahçesinde iki su aygırı ve iki timsah vardır. Görevlilerden Pete bunları aynı anda beslemektedir. Pete her su aygırına yedişer balık vermekte, timsahlara ise dört tane vermektedir.

Üçüncü sınıf öğrencileri ile yapılan deneyde öğrenciler iki gruba ayırıldı. Bir grup problemi doğrudan ikişer kere okudular. Diğer grup ise problemi okur gibi canlandırdı, fiziksel olarak balıklarla su aygırlarını ve timsahları besliyormuş gibi yaptılar. Her iki gruba da, Pete ‘in hayvanları beslemek için kaç balık tükettiği sordu.

Ve Sian Beilock ‘un vardığı sonuç:

Soruyu canlandırarak okuyan grup problemin çözümünde çok daha başarılı oldular. Problemi okuyan çocuklar sonucu 11 olarak buldu ve sorudaki “her” ifadesini gözden kaçırdılar. Canlandırma yapan grup ise her bir su aygırına balıkları veriyor gibi yaptığından, bu hareketlilik onların doğru sonuca varmalarını sağladı.

Beilock, bu deneydeki önemli noktayı “Hareketlerin kelimelerle eşleştirilerek yapılması sayesinde hareketlerin öğrenmeye rehberlik edebilmiş olmasıdır. Öğrenciler canlandırma yaptıktan sonra bu işlemi kafalarında tamamlamış, öğrenmeyi davranışa dönüştürmeyi başarmışlardır.” şeklinde tanımladı.

Hareketlerin Öğrenen Beyne Etkisi

Bilimsel çalışma tarzı, insanlık tarihinde çok eski zamanlarda kendine yer buldu, ancak günümüzde mükemmel ve fonksiyonel bir öğrenme için artık daha fazla akademik yetenek gerekmekte. Ve bu durum insan beyni için henüz yeni sayılacak bir ihtiyaç. Nörologlar insan beyninin öğrenme şekliyle ilgili yaptıkları araştırmalarda, yeni yetenek ve eğilimlerini keşfettiler. Ve bu öğrenme şekillerinin beynin aynı zamanda vücut hareketlerini kontrol eden bölgesinde yer aldığını tespit ettiler. Bu çalışma öğrenme süreçleri ve ortamları ile insan vücudu arasındaki bağlantının aydınlanmasında çok yardımcı oldu.

“Somutlaştırarak Öğrenme”

Bu çalışmalar neticesinde “Somutlaştırarak Öğrenme” kavramı (Embodied Learning) ortaya çıktı. Maria Montessori hafıza ve vücut kasları arasındaki bağlantıya ilk defa Secret of Childhood kitabında dikkat çekti: “Dışarıdan gelen etkileşimlere göre değişebilen hareket veya fiziksel aktivite entellektüel gelişimde önemli bir faktördür. Gerçek anlamda iletişimle oluşan direk hareket fikirlerin gelişimini etkilemektedir.”

Somutlaştırarak öğrenme, özellikle ilk ve orta okul kademelerinde etkili bir öğretme metodu olarak gün geçtikçe yerini sağlamlaştırmakta. 21. yüzyıl becerilerinin kazandırılmasında bedenen ve zihnen öğrencilerin eğitim sürecine dahil edilmesi, vazgeçilmez metodlar arasında yer edinmeye devam etmekte.

Yeni nesil sınıflarda hareketli ders ortamları oluşturarak başarılı bir öğrenme sağlamak böylece mümkün. Özellikle birinci kademe için yapılan ders planlarında  bu durumu dikkate alarak hareket eden öğretmenler için, kıpır kıpır sınıflarda verimli bir ders yapmak gayet kolay. Özetle artık sınıfların askeri disiplinle susturulmuş çocuklardan oluşması gerekmiyor.

Osman Koc

Yorum kapalı.

Paylaş
tarafından yayınlandı
Osman Koc
Etiketler: embodied learningMaria MontessoriSecret of Childhoodsian beilocksomutlaştırarak öğrenme

Son Paylaşımlar

  • Eğitim.
  • Etkinlikler
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

4. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne Başvurular Başladı

Değerli Okul Öncesi Eğitim Gönüllüsü, Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız Okul Öncesi Eğitim Zirvesi'ni 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde online olarak düzenleyeceğimizi…

3 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim
  • Yenilik.

Google Meet’e Gelecek Yenilikler

Okullar önümüzdeki dönem başlarken, nerede olursa olsun öğretme ve öğrenmeyi desteklemek için Meet ve Classroom'a getirdiğimiz birçok yeni özelliği paylaşmaktan…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Slider
  • Yenilik.

Antalya’da Doğa ile İç İçe, Organik Bir Anaokulu

Her ne kadar güncel olmasa da Covid-19'un oluşturduğu tehlikeden dolayı insanların doğayla daha iç içe olması sebebiyle bu haberi sizlerle…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

Öğretmenlik, İnce Düşünmeyi de Gerektirir

Adam 48 yıl önceki ilkokul öğretmenini parkta görünce, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" dedi. İhtiyar öğretmen: - Hayır…

4 sene önce
  • Doğan Ceylan
  • Eğitim.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim

MEB Uzaktan Eğitimi Nasıl Etkili Kılar?

MEB 23 Mart itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde uzaktan eğitimi başlattı. Eğitimler EBA tv üzerinden öğretmenlerin anlattığı derslerle yapılıyor.…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider

Prof.Dr. Erhan Erkut hocadan; Mezuna Kalmak mı Kalmamak mı?

Ben ortaöğretimimi alırken “sınıfta kalmak” vardı. Hatta bizim sınıfın önemli bir bölümü bir veya iki yıl sonra mezun olabilmişti. Sonra…

4 sene önce

Bu web sitesi cookie kullanır.