Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/gelecekegitimde.com/httpdocs/wp-includes/post-template.php on line 284
İşte Şimdi Tam Zamanı. Android Programlamaya Giriş | Gelecek Eğitimde Platformu
Kategoriler: Eğitim.Gelecek Eğitimde

İşte Şimdi Tam Zamanı. Android Programlamaya Giriş

Google Play’den indirdiğiniz programların telefonunuza erişim hakkı istemesi sizi tedirgin mi ediyor? Mahremiyetiniz ve gizliliğiniz mi söz konusu? Google Play’e uygulama koymak ve satmak mı istiyorsunuz? Android için uygulama yazma serüvenimde yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım bu yazı sizin için doğru bir rehber olur.

Android cihazlar için programlama yapmak aslında çok kolay. İngilizce ve birazda programlama bilgisine sahipseniz hemen işe koyulabilirsiniz. Bu arada Android ve diğer programlama dilleri için yazılmış çizilmiş birçok kitabın, videonun, sitelerin, nerdeyse hepsinin bilgi kirliliği yığını olduğunu gözlemledim. Hiçbirinde öğretmeye odaklı bir uygulama ile karşılaşmadım. Bu tarz yerlerde biri bir uygulama yapar diğer herkes aynı uygulamayı alıp kendi sitelerine kanallarına ekler. Sonra da Android programlama yapıyorum diye yutturmaya çalışan bir sürü “Kopyala-Yapıştır” sevdalıları türer. Android programlama öğrenmeye başladığımda bu tür ortamlar yüzünden Android uygulama yapmak gözümde dağ gibi büyümüştü.

İngilizcem az olduğu için araştırmadığım Türkçe kitap neredeyse kalmadı. Hiçbiri bana Android için programlama yapmamda katkı sağlamadı. Bu durum İngilizce kaynakları karıştırmaya başlayana kadar devam etti. Şimdi “bize de söyle, bize de söyle” der gibi olduğunuzu duyuyorum. Göz attığım İngilizce kaynaklardan tavsiye edebileceğim tek bir site var oda soru ve cevap şeklinde olan stackowerlow.com forum sitesi. Bu sitede birçok sorunun cevabını bulabilmek mümkün. Bunun yanında, http://developer.android.com/guide/index.html sitesinden Android programlamada kullanacak bütün araçların tanıtımı mevcut.

Şimdi bu kadar bilginin ardından sanırım artık başlayabiliriz. Bu yazımızda programlama yaparak Android uygulama yapmanın aşamalarını öğreneceğinizi umuyorum.

Uygulamalarımızı geliştirmek için öncelikle bazı kurulumlar yapmamız gerekiyor. Bunları adım adım yazmaya çalışacağım.

1-JAVA SDK Kurulumu

Android program kodları java ile yazılmıştır. Bu kodların çalışabilmesi ve yürütülebilmesi için JAVA SE’yi kuralım:
http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html sitesine girip Java Platform (JDK) download ediyoruz.

2- Eclipse Kurulumu

Android uygulamaları yapabileceğimiz çeşitli platformlar mevcut bunların içinden en popüler ve kullanışlı olan Eclipse programını https://eclipse.org/downloads/ linkinden indirip kuruyoruz.

İşletim sürümüne göre indirme işlemini tamamlıyoruz. Daha sonra Eclipse üzerinden Android programlama yapabilmek için Android sdk’yı yüklüyoruz. Bunun için takip edilecek adımlar;

  1. Eclipse’yi başlatıp, sonra Help > Install New Software bölümünü seçip,
  2. Work with bölümünden ADT Plugin – http://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ seçip ekliyoruz.


Evet artık kurulum bittiğine göre uygulamalarımızı yapmaya başlayabiliriz.

Önemli Not: Eclipse programının kendi emülatorü çok geç açıldığı için sinir krizleri geçirebilir ve dahi Android’den soğuyabilirsiniz. Bunun için ücretsiz GenyMotion emülatörünü indirip kurmanızı öneririm. www.genymotion.com

Android Uygulama Geliştirme Arayüzü

Eclipse programını çalıştırdığımızda karşımıza çıkan pencerede projemizin hangi isimle ve nereye kaydedileceğini seçiyoruz.

Karşımıza çıkan pencerede File/New/Android Application Project deyip yeni proje oluşturuyoruz.

Açılan pencerede Application Name kısmına uygulamamızın adını yazdığımızda diğer kısımlar otomatik olarak geliyor. Project Name yazarken Türkçe karakter kullanmıyoruz. Package Name kısmında “example” yazan bölümü değiştirmezsek uygulama Play Store’da yayınlanmıyor. Burada uygulama geliştirme kısmında kullanacağınız geliştirici isminizi kullanabilirsiniz.

Next dedikten sonra icon, create activity (tasarım penceresi) ve blank activity seçtikten sonra finish deyip bitiriyoruz.

Açılan pencerede MainActivity.java program kodlarının yazılacağı, activity_main.xml sekmesi ise tasarımın oluşturulacağı yer.
Evet bunlar tamam ise ilk programımızı yapmaya başlayabiliriz.

Buttona basıldığında textView aracına Güzel Ülkem Türkiye yazsın.

İlk projemizi yapmaya başlıyalım. activity_main.xml sekmesinde tasarım alanına bir adet Button bir adette TextView aracını sürükleyelim. Button’u seçip ismini özelliklerde yer alan Text kısmını TAMAM olarak değiştirip kaydedelim.

Tasarım kısmını oluşturduk. Şimdi MainActivity.java sekmesine geçip Button’a basıldığında yapılacak işlemleri oluşturmak için java kod kısmına bazı değişkenler yazacağız.

Bu kısımda tasarım bölümüne eklediğimiz Button ve TextView araçlarının burada tanıtılması gerekiyor. Yukarıda Button tamam ve TextView cikti diye iki tanımlama yaptık. Fakat import edilmediği için hata verdi. Hatanın üzerine geldiğimiz zaman karşımıza çıkan pencerede bu araçları import ediyoruz.

Tasarım alanına eklenen bütün araçlarının tanımlanması yapılması gerekiyor. Bunun için eklenen button1 ve textView1 araçlarının tanımlanması aşağıdaki gibi yapıldı.
findViewById(R.id.Aracın adı);
public class MainActivity extends ActionBarActivity {
Button tamam;
TextView cikti;
@Override
protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
super.onCreate(savedInstanceState);
setContentView(R.layout.activity_main);
tamam= (Button)findViewById(R.id.button1);
cikti=(TextView)findViewById(R.id.textView1);

Buttona basıldığında yapılacak işlemleri oluşturmak için .setOnclickListener parametresini kullanmak gerekir. (Bu parametreyi tek tek yazmaya gerek yok. Noktayı bıraktıktan sonra otomatik olarak gelecektir.)

tamam= (Button)findViewById(R.id.button1);
cikti=(TextView)findViewById(R.id.textView1);
tamam.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {
@Override
public void onClick(View v) {
}
});
}

Buttona basıldığında Güzel Ülkem Türkiye yazısını ekrana aktarma için .setText parametresi kullanalım.
tamam.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {
@Override
public void onClick(View v) {
// TODO Auto-generated method stub
cikti.setText("Güzel Ülkem Türkiye");
}
});

Evet artık uygulamamızın meyvelerini almaya geldik. Bunun için MainActivity.java sekmesi seçili iken eclipse bağımlı olarak çalışan GenyMotion üzerinden projemizi çalıştırıyoruz.

Gelecek Eğitimde

Yorum kapalı.

Paylaş
tarafından yayınlandı
Gelecek Eğitimde
Etiketler: androidEclipseJavaMobil Uygulama GeliştirmeUygulama Geliştirme

Son Paylaşımlar

  • Eğitim.
  • Etkinlikler
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

4. Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne Başvurular Başladı

Değerli Okul Öncesi Eğitim Gönüllüsü, Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız Okul Öncesi Eğitim Zirvesi'ni 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde online olarak düzenleyeceğimizi…

3 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim
  • Yenilik.

Google Meet’e Gelecek Yenilikler

Okullar önümüzdeki dönem başlarken, nerede olursa olsun öğretme ve öğrenmeyi desteklemek için Meet ve Classroom'a getirdiğimiz birçok yeni özelliği paylaşmaktan…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Slider
  • Yenilik.

Antalya’da Doğa ile İç İçe, Organik Bir Anaokulu

Her ne kadar güncel olmasa da Covid-19'un oluşturduğu tehlikeden dolayı insanların doğayla daha iç içe olması sebebiyle bu haberi sizlerle…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek Eğitimde
  • Slider

Öğretmenlik, İnce Düşünmeyi de Gerektirir

Adam 48 yıl önceki ilkokul öğretmenini parkta görünce, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" dedi. İhtiyar öğretmen: - Hayır…

4 sene önce
  • Doğan Ceylan
  • Eğitim.
  • Slider
  • Uzaktan Eğitim

MEB Uzaktan Eğitimi Nasıl Etkili Kılar?

MEB 23 Mart itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde uzaktan eğitimi başlattı. Eğitimler EBA tv üzerinden öğretmenlerin anlattığı derslerle yapılıyor.…

4 sene önce
  • Eğitim.
  • Gelecek.
  • Slider

Prof.Dr. Erhan Erkut hocadan; Mezuna Kalmak mı Kalmamak mı?

Ben ortaöğretimimi alırken “sınıfta kalmak” vardı. Hatta bizim sınıfın önemli bir bölümü bir veya iki yıl sonra mezun olabilmişti. Sonra…

4 sene önce

Bu web sitesi cookie kullanır.